KADINTUZLUĞU (DİKEN ÜZÜMÜ, EL-BERBÂRİS, KARAMUK)
Arabçası : El-Berbâris, Ukdeh, Ûd’er-Rîh. Farsçası : Zireşk. Lâtincesi : Berberis Vulgaris. Yetiştiği yer ve çeşitleri: Ormanlarda yetişir. Kullanılan maddesi: Meyvesi, kabuğu; kökü, dalları.
Tıbbî Özellik ve Faydaları: Boyu iki-üç metre kadar olan meyveli bir bitkidir. Çiçekler: küçük ve sarıdır. a) İyisi meyvesinin siyaha yakın kırmızı renkte ve olgunlaşmış olanıdır. Macar üzümüne benzer ve ekşidir. İçilecek miktarı 12 dirhem (48 gr.) dir. Bedeli kendi misli kadar gül tohumu ve 4 danek (0,26 gr.) sandeldir. b) Kabukları ya da kökünün kaynamış suyu sünbülle karıştırılıp içildiğinde mide ve karaciğer zaafiyetlerine iyi gelir.
c) Kalbe, mideye ve ciğere kuvvet verir. ç) Kanlı ishali önler ve her çeşit kanamalar iyi gelir. d) Meyvesi; yaprağı ve dallarının suyu, mide ve ciğerlerde harareti olanlara iyi gelir. e) Urlara yakı gibi konulursa fayda verir. f) Kurusunun suyu içilse mideye inmiş olan sülüğü öldürür. g) Keder ve üzüntüleri geçirerek ferahlatır. ğ) Diş çürümeleri ve ağız yaralarını iyileştirir.