KAHVECİ GÜZELİ

KAHVECİ GÜZELİ TÜRK KAHVESİ Kahvenin kökeni olarak Habeşistan olarak gösterilmektedir. Zamanla kahve oradan Yemen’e geçmiş ve sonra da tüm Orta Doğu’ya yayılmıştır

Kahvenin Osmanlı İmparatorluğu’na gelişi konusunda iki hikaye vardır. Birincisine göre, 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından (Halepli Hukm ile Şamlı Şems) İstanbul’a getirilmiştir.

Diğer hikayeye göre ise 1517 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirmiştir.  Yemen Valisi Özdemir Paşa, böylelikle Yemen’den getirdiği kahveyi saraya taşıyor. Türk kahvesini, sarayın görkemli salonlarında, 40 kişilik kadrolu kahveci ustaları tarafından özenle Sultan’a servis ediliyor. Harem’de cariyelere doğru kahve pişirme dersleri başlıyor.

Hangi hikaye gerçek olursa olsun, doğru olan nokta kahvenin ve kahve kültürünün hızla Türkler arasında yayıldığı.  İlk olarak Tahtakale’de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.

Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu.

Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
KAHVECİ GÜZELİ   Tarihten gelen bu lezzeti günümüze farklı pişirme metotları ile tanıştırdık görselliğe ve lezzete önem verdik kahve kültürünü daha fazla yaygınlaştırdık Kahveci güzeli ile verdiğimiz görsellik kahvenin lezzetini sunduk.

Geçmişte türk kahvesini bakır cezve ve güğümlerde pişiren ustalarımız bu kültürü günümüze taşımışlardır bizler kahveyi kültür olarak görmedik ama artık bir kültürle bakıyoruz.

Türk kahvesini yine lezzeti ile buluşturduk ve bakır pişirme aletleri üretmeye başladık kahveyi közde ve kumda pişirme aletlerini bir çatı altında toplayarak Kahveci güzelini tasarladık osmanlı motifleri ile süsleyerek bu kültürü yaygın bir hale getirdik kahveci güzeli günümüzde Cafe Restoran gibi mekanlarda yaygınlaştı ve kahvenin lezzetle buluşmasını sağladı.

BAKIRSARAYI.COM

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*