Genel

Kamçadallar

Kamçadallar, îtelmenler olarak da bilinir, Rusya Federasyonu’nun doğu ucundaki Kamçatka Yarımadasının güneyinde yaşayan etnik topluluk. Paleosibirya dil öbeğine bağlı Luoravetlan dilini konuşurlar. 1990’ların başlarında Kamçadal nüfusunun
2.500 dolayında olduğu tahmin edilmektedir. Tarih boyunca istilalar ve salgın hastalıklar yüzünden iyice azalmış olan Kamçadallar, 18. yüzyıldan bu yana büyük ölçüde Ruslaşmıştır. Bugünkü uzantıları Rusya’da, kendileri için kullandıktan İtelmen adıyla anılır. Buna karşıık Kamçadal adı Rusya’da yaşayan melez ırkları belirtir.
Kamçadal mitolojisi ve Luoravetlan dili komşu Çukçi ve Koryak halklanyla büyük benzerlik gösterir. Kuzey Pasifik çevresindeki pek çok kabile gibi Kamçadallann geçim ve yaşam biçimleri, yılda bir kez gerçekleşen sombalığı akınına göre düzenlenmiştir. Yabani bitki tüketimi de yaygındır. Yıllık yiyecek gereksiniminin büyük bölümünü yaz aylannda karşılayan Kamçadallar öteki mevsimlerde genellikle çalışmazlar.
Kamçadallar, geçmişte ırmak ve deniz kıyılannda yaşarlardı. Dış dünyadan soyutlanmış biçimde yaşayan Kamçadallann varlığı 1697’de ilk kez saptandığında topluluk teknolojik bakımdan Paleolitik Çağdaydı. Kışın toprak altındaki evlerde, yazm da yüksek kazıklar üzerine yerleştirilmiş yapılarda yaşıyorlardı. Yük taşımak için, mevsimine göre, köpeklerin çektiği kızaklar ya da küçük oyma kanolar kullanılıyordu. Yerel gruplar arasında çok sık savaş çıkıyordu. Kamçadallann geleneksel toplumsal örgütlenme biçimiyle ilgili çok sınırlı bilgilere göre, kadınlann önemli bir ağırlığı vardı. Avda başanlı olmak için düzenlenen törenler ve öfkeli ruhları yatıştırmak için yapılan ayinler Kamçadal dininin başhca öğeleriydi. Şamanlar, Sibirya’nın öteki yörelerine göre daha az önem taşıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir