Genel

kamış

kamış

kamış, buğdaygiller (Poaceae) familyasından çeşitli su bitkilerine, özellikle de Phrag-’rıites türlerine verilen ad. Kuzey Kutup Bölgesi’nden tropik bölgelere kadar uzanan
!<amış (Phragmites australis)

2*£.-‘ Heılman-EB Inc.
alanlardaki göl, bataklık ve dere kenarlarında yetişen adi kamış (Phragmites australis) bu grubun en yaygın türlerinden biridir. Yüksekliği 1,5 ile 5 m arasında değişen bitkinin düzgün ve sert bir gövdesi, mavimsi yeşil renkli şeritsi yaprakları ve gövdenin acunda başaklar oluşturan çiçekleri vardır.

Kamış bitkileri çok eskiden beri çatı kaplamalarında, sepet, ok, kalem ve müzik aletlerinin yapımında kullanılır. Ayrıca selülozundan da kâğıt sanayisinde yararlanılır.

kamış, penis olarak da bilinir, cinsel birleşme sırasında ersuyunun, kadın üreme organlarına ulaşmak üzere içinden geçtiği erkek üreme organı.

Kamış işeme sırasında idrarı, cinsel ilişkide de ersuyunu dışarı atar. Kamışın dıştaki bölümüne gövde, vücutla birleştiği bölüme ise kök adı verilir. Kamış kökü doğrudan Covvper bezlerinin altından, süngersi cisim (corpus spongiosum) olarak bilinen uzun, silindir biçimli dokudan başlar. Gövde boyunca uca dek uzanan süngersi cisim kamış başında genişler. Ortasından geçen siyek (üretra) idrar ve ersuyunun geçtiği ortak bir yoldur ve kamış başının tepesinde yarığa benzer bir delikle sonlanır. Cowper bezlerinin hemen yanından, gözenekli cisim (corpus cavernosum) olarak bilinen bir çift uzun silindir biçimli yapı başlar; gövde boyunca süngersi cismin üstünü ve yanlarını kaplayacak biçimde uzanarak kamış başının hemen altında sonlanır.

Gözenekli cisim, kas, kollajen ve esnek lifler içeren perdemsi dokularla bölünmüş boşluklar içerir. Cinsel uyan sırasında perdemsi boşluklara kan dolması sonucunda hacimce büyüdüğü için bir tür dikilgen dokudur. Bu sırada damarların büzülmesi kanın bir süre için kamışta tutulmasına neden olur. Süngersi cisim de bir tür dikilgen dokudur; ancak, gözenekli cismin tersine daha fazla lifsi doku ve daha az boşluk içerdiği ve kan akımı kesintiye uğramadığı için sertleşme sırasında genişlemez.

Gözenekli ve süngersi cisimler, ince bir deri katmanıyla kaplı esnek bir dokuyla çevrilidir. Kamışın üzerindeki deri, vücudun öbür bölgelerine oranla daha koyu renklidir; kamış yumuşakken gevşek ve kırışıktır. Kamış başının tepesinde başı örten ve sünnet derisi olarak da bilinen yuvarlak bir deri kıvnmı vardır. Bu deri doğumdan hemen sonra ya da erken çocukluk döneminde sünnet adı verilen bir girişimle çıkartılabilir. Ayrıca bak. kamış sertleşmesi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir