Kamo Mabuçi (d. 1697, İba – ö. 31 Ekim :_69, Edo [Tokyo], Japonya), gerçek Japon -jhunu canlandırmak için eski kültür ve geleneklere dönülmesini savunan Kokuga-Ib. (“Ulusal Öğrenim”) okulunun ilk temsillerinden. Bu düşünce okulu, II. Dünya
<amo Mabuçi, kimliği bilinmeyen ar sanatçının mürekkep çalışması
**5w’atıonal Socıety for Educational Information, Tokyo
Savaşı sırasında yükselen milliyetçilikle bir-_jkte yeniden canlanmıştır.
Mabuçi, Kyoto yakınlarındaki ünlü Kamo Tapınağı’nda rahiplik eden köklü Şinto Kamo ailesinin bir kolundan geliyordu. Şinto rahiplerinin denetiminde Japon edebiyatını öğrenmeye başladı. Manyoşu (On Bin Yaprak Derlemesi) adıyla toplanmış en sski Japon şiirleri ile Norito adlı Şinto ayin derlemesinin hiçbir yabancı etki taşımaksı-an arı Japon ruhunu temsil ettiğini savunarak eski şiir üslubunun canlandırılmasına katkıda bulundu. Başlıca özgün yapıtı olan Kokuiko’da Çin düşüncesi ile edebiyatını îiddetle reddederek, eski Japon uygarlığını yüceltti. On iki ciltte toplanmış olan yapıtları. büyük ölçüde eski Japon edebiyatı üzerine yorumlardan oluşur.
Kamose (u. İÖ 17-16. yy), Mısır’da, 17. sülalenin (tÖ y. 1650-1570) son firavunu. İÖ
17. yüzyılda Mısır’ın bir bölümünü ele geçiren Sami kökenli Hyksoslara karşı bir sefer düzenlemiştir.
Babası Sekenenre’nin ölümünden sonra başa geçerek Mısır’ın güney bölgesinin hükümdarı oldu. Hükümdarlığının üçüncü vüında, Orta Mısır’daki Asyut yakınlarında yer alan Kusae, Hyksos-Mısır sınırını oluşturuyor, Nil’in Birinci Çağlayanının güneyindeki Nübye’de ise başka bir krallık bulunuyordu.
Hyksoslarla iyi ilişkileri olmasına karşın Mısır’ın tek bir parçasıyla yetinmek istemeyen Kamose, Hyksoslara karşı bir sefer düzenlemeye karar verdi. Donanma desteğinde, Nübye’deki çöl kabilelerinden oluşturduğu birliklerle Hyksosların güney sınırındaki kalesine beklenmedik bir saldırıda bulunduktan sonra kuzeye doğru ilerlemeyi sürdürdü. Hyksosların silah yüklü gemilerini ele geçirdiği, Nil Deltasının doğusundaki başkent Avaris’e kadar ilerlediği ve Hyksos firavunu I. Apopis’i zor duruma düşürdüğü de söylenir. Bunun üzerine Apopis, Mısır’ın güneyindeki Kuşi hükümdarına, Teblilere arkadan saldırması için haber gönderdi.
Ama haberci yakalandı ve Bahriya Vahasını ele geçirmek üzere bir müfreze gönderen Kamose, düşmanlarının planını boşa çıkardı. Seferlerin sonunda zaferle Teb’e dönen Kamose, yokluğundan yararlanılarak başlatılmış olan ayaklanmayı da bastırdı.
Kamose’nin adı, kendisinden sonra tahta çıkan kardeşi Ahmose ile birlikte, Nil’in ikinci Çağlayanında yer alan Nübye’yle ilgili kayıtlarda da geçmektedir. Bu nedenle Kamose’nin Kuşilerin topraklarına girmiş olduğu sanılmaktadır. Tarihçilerin çoğu, hükümdarlığı ile ilgili çok az bilgi bulunan Kamose’nin yönetiminin ancak beş yıl kadar sürdüğü konusunda birleşmektedirler.