Kaptan Cousteau En Uzun Yolculuğuna Çıktı

Kaptan Cousteau En Uzun Yolculuğuna Çıktı

Çevreci ve denizaltı kâşifi Jacques- Yves Cousteau, Paris Nötre Dame Ka- tedrali’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cousteau, Calypso adlı ünlü teknesi­nin mürettebatının sırtında ve tüm in­sanlığın hüznü ile son seferine başladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac törende, Antartika buzulların­dan renkli mercanlara kadar yaptığı araştırmalar ve çektiği filmler için Co- usteau’yu “büyüleyen bir kişi” olarak tanımladı. Politika böyle birşey olsa gerek, 1995-1996’da Güney Pasifik’te Chirac’ın nükleer denemelerine karşı Cousteau uluslararası bir protestoya katılmıştı. Eski bir deniz subayı artık bir kâşif, çevre bilimci, film yapımcısı, öğretmen, milyoner ve Fransız Akade- misi’nin ünlü bir üyesi olarak tanını­yordu.

Biz Cousteau’yu nasıl biliyorduk? 1968-1976 yılları arasındaki tüm orta öğretim öğrencileri ve daha büyük yaş­takiler aslında Cousteau’yu kırmızı beresi ve dalış giysileri ile, televizyon­lardaki “Kaptan Cousteau’nun Deni­zaltı Dünyası” adlı belgeselinden ta­nırdık. Tek kanallı dönemlerde Kap- tan’m belgeselini izlemek için televiz­yonun karşısında yerlerimizi alırdık.

muştur.

kullanmaya başladı. 50 yaşında artık yaşlı bir kız olan Calypso’nun, dünya­nın tüm okyanuslarında yaşayan hari­ka yaratıklarla konuştuğu ve Antarkti­ka’dan Kanada’ya kadar tüm fırtınalar­la başedebildiği söyleniyor. Cousteau, denizaltında Calypso ile tanıklık etti­ği yeni dünyayı başkalarının da görme­si için denizaltında çalışabilen bir ka­mera geliştirdi. Bu kamera ile bir ödül de alacağı ilk filmi “Sessiz Dünya” yı çekti. Sonraki yıllarda kendisine bir­çok Emmy ve başka ödüller getiren 75 film daha yaptı. Birçok dile çevrilmiş 50 kitap yazdı. Tüm bunlarla yetindi mi? Hayır! Kendi adına bir vakıf kur­du. Bilimsel başarıları nedeni ile Onur Madalyası aldı. Amerika Ulusal Bilim Akademisi’nde üyelik ve Monaco De- nizbilimleri Müzesi’nde yöneticilik yaptı. Ayrıca Rensselaer Politeknik Enstitüsü, Harvard, Brandeis, Berke- ley California Üniversiteleri’nden şe­ref derecesi aldı. Birleşmiş Milletler kendisini Uluslararası Çevre ödülü ile, ABD, 1985’te Başkanlık Özgürlük Ma­dalyası ile ödüllendirdi.

Cousteau ile ilgili bilgi ararken, he­men hemen tüm denizaltı, çevre bili­mi ya da bireysel internet adreslerinde onun yaşamından kesitler sunanlara ya da onun için şiir bile yazanlara rastla­nabiliyor.

Cousteau’nun eşi Francine, bun­dan sonra “yarının problemlerine bir bakış” düşüncesiyle ve dünyayı keşfet­meyi sürdürmek amınvln önıvlin:

nüyor. Sonrası içinse, kaybolma tehli-

I. Dünya Hava Oyunları

Dünya Hava Oyunları’nın birincisi 6-21 Eylül 1997 tarihleri arasında Tür­kiye’de yapılacak. 85 yıldan beri Ulusla­rarası Hava Sporları yarışları ayrı organi­zasyonlarda gerçekleştiriliyordu. FAI’nin (Uluslararası Havacılık Fede­rasyonu) aldığı kararla tek bir organizas­yon altında ve aynı tarihlerde yapılması­na karar verilen oyunların ilkinin Türki­ye’de yapılmasına karar verildi.

8 ayrı merkezde 11 kategoride yapı­lacak DHO’na 4000 üzerinde sporcu ve katılımcı bekleniyor. I. Dünya Hava

 

 

Oyunları’nın programı şöyle:

– Ankara-Gölbaşı, 7-21 Eylül, Model Uçak,

– Istanbul-Samandıra, 13-21 Eylül, Helikopter,

– Izmir-Efes, 13-21 Eylül, Paraşüt,

–  Denlzli-Honaz Dağı, 6-21 Eylül, Yamaç paraşü­tü, yelkenkanat

-Aydın, 10-21 Eylül, Mikrolayt,

– Eskişehir-lnönü, 3-21 Eylül, Planör,

– Antalya, 9-21 Eylül, Genel Havacılık, Akrobasi,

–  Nevşehlr-Kapadokya, 13-21 Eylül, Balon.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*