Kaptan Cousteau En Uzun Yolculuğuna Çıktı
Çevreci ve denizaltı kâşifi Jacques- Yves Cousteau, Paris Nötre Dame Ka- tedrali’nde son yolculuğuna uğurlandı. Cousteau, Calypso adlı ünlü teknesinin mürettebatının sırtında ve tüm insanlığın hüznü ile son seferine başladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac törende, Antartika buzullarından renkli mercanlara kadar yaptığı araştırmalar ve çektiği filmler için Co- usteau’yu “büyüleyen bir kişi” olarak tanımladı. Politika böyle birşey olsa gerek, 1995-1996’da Güney Pasifik’te Chirac’ın nükleer denemelerine karşı Cousteau uluslararası bir protestoya katılmıştı. Eski bir deniz subayı artık bir kâşif, çevre bilimci, film yapımcısı, öğretmen, milyoner ve Fransız Akade- misi’nin ünlü bir üyesi olarak tanınıyordu.
Biz Cousteau’yu nasıl biliyorduk? 1968-1976 yılları arasındaki tüm orta öğretim öğrencileri ve daha büyük yaştakiler aslında Cousteau’yu kırmızı beresi ve dalış giysileri ile, televizyonlardaki “Kaptan Cousteau’nun Denizaltı Dünyası” adlı belgeselinden tanırdık. Tek kanallı dönemlerde Kap- tan’m belgeselini izlemek için televizyonun karşısında yerlerimizi alırdık.
muştur.
kullanmaya başladı. 50 yaşında artık yaşlı bir kız olan Calypso’nun, dünyanın tüm okyanuslarında yaşayan harika yaratıklarla konuştuğu ve Antarktika’dan Kanada’ya kadar tüm fırtınalarla başedebildiği söyleniyor. Cousteau, denizaltında Calypso ile tanıklık ettiği yeni dünyayı başkalarının da görmesi için denizaltında çalışabilen bir kamera geliştirdi. Bu kamera ile bir ödül de alacağı ilk filmi “Sessiz Dünya” yı çekti. Sonraki yıllarda kendisine birçok Emmy ve başka ödüller getiren 75 film daha yaptı. Birçok dile çevrilmiş 50 kitap yazdı. Tüm bunlarla yetindi mi? Hayır! Kendi adına bir vakıf kurdu. Bilimsel başarıları nedeni ile Onur Madalyası aldı. Amerika Ulusal Bilim Akademisi’nde üyelik ve Monaco De- nizbilimleri Müzesi’nde yöneticilik yaptı. Ayrıca Rensselaer Politeknik Enstitüsü, Harvard, Brandeis, Berke- ley California Üniversiteleri’nden şeref derecesi aldı. Birleşmiş Milletler kendisini Uluslararası Çevre ödülü ile, ABD, 1985’te Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirdi.
Cousteau ile ilgili bilgi ararken, hemen hemen tüm denizaltı, çevre bilimi ya da bireysel internet adreslerinde onun yaşamından kesitler sunanlara ya da onun için şiir bile yazanlara rastlanabiliyor.
Cousteau’nun eşi Francine, bundan sonra “yarının problemlerine bir bakış” düşüncesiyle ve dünyayı keşfetmeyi sürdürmek amınvln önıvlin:
nüyor. Sonrası içinse, kaybolma tehli-
I. Dünya Hava Oyunları
Dünya Hava Oyunları’nın birincisi 6-21 Eylül 1997 tarihleri arasında Türkiye’de yapılacak. 85 yıldan beri Uluslararası Hava Sporları yarışları ayrı organizasyonlarda gerçekleştiriliyordu. FAI’nin (Uluslararası Havacılık Federasyonu) aldığı kararla tek bir organizasyon altında ve aynı tarihlerde yapılmasına karar verilen oyunların ilkinin Türkiye’de yapılmasına karar verildi.
8 ayrı merkezde 11 kategoride yapılacak DHO’na 4000 üzerinde sporcu ve katılımcı bekleniyor. I. Dünya Hava
Oyunları’nın programı şöyle:
– Ankara-Gölbaşı, 7-21 Eylül, Model Uçak,
– Istanbul-Samandıra, 13-21 Eylül, Helikopter,
– Izmir-Efes, 13-21 Eylül, Paraşüt,
– Denlzli-Honaz Dağı, 6-21 Eylül, Yamaç paraşütü, yelkenkanat
-Aydın, 10-21 Eylül, Mikrolayt,
– Eskişehir-lnönü, 3-21 Eylül, Planör,
– Antalya, 9-21 Eylül, Genel Havacılık, Akrobasi,
– Nevşehlr-Kapadokya, 13-21 Eylül, Balon.