kara ayı, Ursidae (ayıgiller) familyasından, biri Asya’da öbürü Kuzey Amerika’da yaşayan iki ayı türünün ortak adı.
Asya kara ayısı ya da Tibet ayısı (Selenarc-tos thibetanus) Asya’nın orta ve doğu kesimlerindeki dağlık bölgelerde, genellikle ormanlarda ya da çalılık yerlerde görülür. Yazın 3.600 m dolayındaki yüksekliklerde dolaşır ve kışa doğru aşırı beslenerek iyice yağlanır. Önemli bir bölümünü uyuyarak geçirdiği kış aylarında 1.500 m’nin altına değin inebilir. Erişkinlerin ağırlığı yaklaşık 110 kg, uzunluğu 130-160 cm, kuyruğu 7-10 cm’dir. Genellikle parlak siyah, bazen kahverengimsi olan postunun göğüs bölümünde hilal biçiminde beyazımsı bir leke vardır. Dişiler altı ay süren gebelik dönemlerinin ardından genellikle iki yavru doğurur. Asya kara ayısı ekili tarım alanlarını yağmaladığı gibi bazen evcil hayvanlara da saldırır. Bu ayılar Japonya’nın yerli halklarından Aynular tarafından kutsal sayılmış, Çinliler ise eti ve kemiğini tedavi amacıyla kullanmıştır.
Amerika kara ayısı (Ursus amer’ıcanus) giderek azalmasına ve dağılım bölgesinin giderek daralmasına karşın, Kuzey Amerika’daki en yaygın ayı türü olma özelliğini sürdürmektedir. Erken yaşlarda kolay eğitilirse de zamanla saldırganlaşabilir. Erişkinlerin uzunluğu 150-180 cm, ağırlıkları 90-270 kg’dir. Bu ayıların taba ve mavi boz postlu olanları da vardır. Ama postları ne renk olursa olsun yüzleri kahverengi, göğüsleri genellikle beyaz lekelidir.
Amerika kara ayısı çeşitli hayvanların (örn. memeliler, balıklar) yanı sıra çam kozalağı, üzümsü meyve ve İcök gibi çeşitli bitkisel maddelerle de beslenir. Bazen kamp yerlerine girerek yenebilir her şeyi yağmalar.
İki yılda bir üreyen dişiler 100-215 günlük gebelik dönemlerinin ardından renkleri değişik olabilen 1-4 yavru doğurur.