karabiber (Piper nigrum), karabibergiller (Piperaceae) familyasından Malabar Kıyısı’n-da doğal olarak yetişen çokyıllık, tırmanıcı bitki ve bu bitkinin üzümsü meyvelerinden elde edilen acı baharat. Bilinen en eski baharatlardan biri olan karabiber, günümüz
Karabiber (Piper nigrum)
W H Hodge
dünyasında da yaygın biçimde tüketilmekte, ayrıca sınırlı biçimde gaz söktürücü ve iştah açıcı ilaç olarak kullanılmaktadır.
Karabiber tarihin ilk çağlarında, baharat elde etmek amacıyla Güneydoğu Asya’nın tropik kesimlerinde yaygın olarak yetiştiriliyordu. Sonraları Avrupa ile Hindistan arasındaki kara ticaretinin en önemli mallarından biri haline geldiği gibi, Eski Yunan ve Roma’da da değiş tokuş maddesi olarak yararlanıldı ve vergiler karabiber olarak toplandı. Ortaçağa gelindiğinde ise Venedikliler ve Cenevizler karabiber ticaretini ele geçirdiler.
Doğu Hint adalarında yaygın olarak yetiştirilen karabiber bitkisi Afrika ve Batı Yarıküre’nin tropik bölgelerine de götürülmüştür. Bu odunsu tırmanıcı bitki hava kökleri yardımıyla 10 m’ye kadar uzayabilir. Almaşık dizilişli geniş parlak yeşil yapraklan, her biri yaklaşık 50 çiçek taşıyan sık çiçek salkımları vardır. Meyveler, yani biber taneleri yaklaşık 5 mm çapında ve hemen hemen küre biçimindedir. Her biri tek bir tohum taşıyan bu taneler olgunlaş-tıklannda sanmsı kırmızı bir renk alırlar; keskin aromatik kokuları, yakıcı ve acı lezzetleri vardır. Yağışlann çok uzun sürdüğü, sıcak iklimli bölgelerin yarı gölgeli topraklarında iyi gelişen karabiber bitkisi genellikle gövdeden alınan çelikler aracılı-
ğıyla üretilir; bazen çay ya da kahve bahçelerinde yetiştirilir. Ekildikten 2-5 yıl sonra ürün vermeye başlayan bitkinin verimliliği iyi koşullar altında 40 yıl kadar sürebilir.
Meyveler kırmızılaşmaya başladıklarında toplanarak 10 dakika süreyle kaynar suya daldırılır; bu işlemle renkleri koyulaşan, yani siyaha dönen ürün hasır ya da beton bir zemin üzerine serilerek birkaç gün güneş altında kurutulur. Kuru tanelerin öğütülmesiyle karabiber elde edilir. Tanelerin dış kabuğunun çıkartıldıktan sonra öğütülmesiyle de beyaz biber hazırlanır; bu amaçla, önce suda bekletilerek yumuşatılan dış kabuklar ovularak ya da yıkanarak ayrılır, ardından tanelerin içi güneşte kurutularak toz haline getirilir. Bu işlemler makineler yardımıyla da yapılabilir.
Karabiber yüzde 1-3 oranında aromatik bir uçucu yağ içerir. Acılığını, bileşiminde pipe-rin, kavisin, piperidin ve piperettin maddeleri bulunan reçinemsi bir madde verir. Ayrıca bak. biber.