Karaca,Kâni

Karaca,Kâni (d. 1930, Adana), günümüzde Türkiye’de din ve tasavvuf müziğinin en iyi icracısı sayılan hafız ve ses sanatçısı.

Bebekken gözlerini kaybetti. Genç yaşta İstanbul’a giderek Ali Üsküdarlı ve Sadettin Kaynak’tan ders almaya başladı. Daha sonra Sadettin Heper’in öğrencisi oldu; ondan dinsel yapıtların yanında dindışı yapıtlar da öğrendi. 1950’lerin sonlarında ve 1960’ların başlarında çok önemli radyo programları yaptı. Mesut Cemil’in sunduğu (bazen de viyolonseliyle katıldığı) ve Sadettin Heper’in kudümüyle yönettiği bu programlarda birçok klasik yapıtı radyoda ilk kez seslendirdi. 1976’da kurulan İstanbul Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı’nda kudüm öğretmenliğine atandı.

Bir doğaçlama ustası olan Karaca Kuran, mevlit, kaside ve ezan okurken karmaşık geçküerden sonra, detone olmadan ilk makama dönmedeki ustalığıyla ünlüdür ve bunun günümüzdeki tek temsilcisidir. Gazel tarzında da yaşayan en iyi ses sanatçılarından biri sayılır. Birçok dinsel ve tasavvufi yapıtı plağa okumuş, kudümüyle de kendine eşlik etmiştir.

Karaca, Mehmet (d. 1900, İstanbul – ö. 7 Nisan 1980, İstanbul), tiyatro ve sinema oyuncusu. Tiyatro oyuncusu Toto Karaca’ nın kocasıdır.

Mercan İdadisi’ni bitirdi. İlk kez 1922’de kendi kurduğu toplulukta sahneye çıktı. Raşit Rıza’nın (Samako) ve Muhlis Sabahattin’in (Ezgi) topluluklarında operetlerde oynadı. 1934’te Halk Opereti’ne geçti.

1940’ta katıldığı İstanbul Şehir Tiyatrosu’n-daki görevini 1968’de emekli oluncaya değin sürdürdü. Bu dönemde operetten trajediye kadar her türde önde gelen oyunculardan biri oldu. Musahipzade Celal’in hemen bütün oyunlarında, İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci, Cevat Fehmi Başkut, Goldoni ve Moliere komedilerinde, Macbeth, Hamlet, Hırçın Kız gibi Shakespeare klasiklerinde oynadı.

Bir süre sinema oyunculuğu da yapan Karaca, Faruk Kenç’in Taş Parçası (İ939), Seyfi Havaeri’nin Kılıbıklar (1947), Şadan Kâmil’in Karanlık Yollar (1948), Vedat Örfi Bengü’nün Düşkünler (1948) ve Kenç’ in Annemi Arıyorum (1959) filmlerinde rol aldı.

Eski Hamam ve Şirin Teyze adlı iki de operet yazdı. Şirin Teyze Halk Opereti’nde 1936-40 arasında uzun süre sahnede kaldı. Ayrıca Bedia Muvahhit’le birlikte Sakallı Gelin ve Âşık Misafir adlı oyunları uyarladı

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*