Genel

Karacasu

Karacasu, Ege Bölgesi’nde, Aydın iline r*£:i ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Yüzölçü-aJ “81 km2 olan Karacasu ilçesi doğu ve r_r.eyde Denizli ili, batıda Bozdoğan, kurs çatıda Nazilli, kuzeyde de Kuyucak ilçe-er’.le çevrilidir.

Aidin ilinin doğu kesiminde yer alan ilçe -çoraklarını Karıncalı Dağı, Akdağ’ın batı jzintılan ile Dandalaz Çayı vadisi engebe-«•jdirir. İlçenin en yüksek noktaları, Ak-sıs tn Aktaş Tepesi (1.891 m) ve Karıncalı rlîmdaki Karlıtepe’dir (1.703 m). Akdağ’ e ğüney yamaçlanndan kaynaklanan Dan-Btlz Çayı, bu dağlık kütleler arasında eceydoğu-kuzeybatı doğrultusunda akarak tızeyde, ilçe sınırları dışında Büyük Men-jtres’e katılır. Akçay üzerinde kurulan İLiner Barajı’nm gölünün bir bölümü ilçe j- -in içindedir.

Ics halkının başlıca geçim kaynağı tanm-nr Üretim miktarları düşüktür. Başlıca irinler buğday, arpa ve üzümdür. Az mitarda mısır, baklagiller, pamuk, zeytin ■e incir de yetiştirilir. Dağlık kesimlerde ısm ancılık ve ormancılık yapılır. Kiremit se ‘testi üreten, zeytin, incir, deri işleyen s-jerleri, un değirmenleri ve hızar atölyeleri îâikca küçük sanayi tesisleridir. Geleneksel Barışlardan olan dokumacılık gerilemiştir. Zct topraklarında kükürt ve zımpara taşı tatikları vardır.

Eski adı Yenişehir olan kasaba, Bizans ve %fc-teşeoğulları yönetimlerinden sonra -l?’te Osmanlı topraklanna katıldı. 19. «anıl sonlarında Aydın vilayeti Aydın san-n^nın Nazilli kazasına bağlı bir nahiye aî’keziydi. 20. yüzyıl başlarında Aydın aucağına bağlanarak kaza merkezi yapıldı, .üşmemiş bir kasaba olan Karacasu, il «-sezi Aydın’a 88 km uzaklıktadır. Oeedeki en önemli tarihsel kalıntı, Geyre *0*.ündeki çok eski bir yerleşme olan Aph-nc:iias(*) kentidir. Kazılarda ele geçen -reif-ntular, orada kurulan bir müzede sergisi–.ektedir. Karacasu’daki Osmanlı döne-msden kalma başlıca yapılar Çarşı Camisi alarak da bilinen Hacı Ali Ağa Camisi ‘İSli. Cumaönü Camisi (1768), Şeyh Sü-c.—.3n Rüşdü Türbesi (1834), Aphrodisias tacr-Uİarından getirilen taşlarla yapılmış fec. Ahmed Çeşmesi ile Şeyh Süleyman Stisiü Türbesi’nin avlusundaki çeşmedir, vîracasu Belediyesi 1903’te kurulmuştur, “kıır-î (1990) ilçe, 22.801; kasaba, 5.282.

karaciğer, omurgalılarda, süngersi yapıda, 4«i- — biçimli loblardan oluşan ve vücuttaki •netibolızma ve salgı işlevlerinin çoğunda hse~Iî rolü olan organ.

“.f-ıinin en büyük ve en karmaşık organla-nucin biri olan karaciğerin başlıca işlevleri sacrs. salgılamak, proteinler, karbonhidratlar \s yağlan vücuda yararlı olacak hale şr -r.ek, glikojen, vitamin ve demir gibi âs-.: maddeleri depolamak, pıhtılaşma -m:: rierini bireşimlemek, kanı metabolizma artıklarından ve toksik maddelerden lEE-zIemek, kan hacminin değiştiği durum-devreye girerek bu değerin sabit cartasını sağlamak ve yıpranan alyuvarları r*r:iamaktır. Karaciğer bu işlevlerini yeri-

* estirirken bağırsaklar ve safrakesesiyle bir ilişki içindedir. Bağırsaklardan dönen kan, işlenmek üzere kapı î:r> iriamarıyla karaciğere taşınır. Kanal ve İût.İ :ıklardan oluşan bir sistem karaciğerle i?;’.an safrayı onikiparmakbağırsağma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir