Kekkonen, Urho K(aleva)
(d. 3 Eylül 1900, Pielavesi – ö. 31 Ağustos 1986, Helsinki, Finlandiya), Finlandiya başbakanı
1950-53; 1954-56) ve cumhurbaşkanı
1956-81). SSCB’yle iyi ilişkilere dayalı tarafsızlık yanlısı politikasıyla tanınır.
Kuzeyli bir kerestecinin oğlu olan Kekkonen, Helsinki Üniversitesi’nda hukuk öğrenimi gördü. 1928’de medeni hukuk diplomasını aldı, 1936’da da aynı dalda doktora çalışmasını tamamladı. 1920’lerden başlayarak köylü hareketine gittikçe artan bir ilgi gösterdi. 1927-32 arasında Tarım Bakanlığı’nda görev aldı. 1936’da Çiftçi Partisi’nden (bugün Merkez Parti) parlamentoya seçildi ve milletvekilliğini 1956’ya değin sürdürdü. Başlangıçta SSCB’ye karşı sert bir tutum izlenmesini savunan Kekkonen, 1940’ta SSCB’ye toprak verilmesine karşı çıkan iki parlamento üyesinden biri oldu. Ama 1943’ten sonra Almanya’nın savaşı kaybedeceği inancıyla, bağımsızlığını koruması için Finlandiya’nın SSCB’ye karşı dostça bir tarafsızlık politikası izlemesi gerektiğini savunmaya başladı.
Çeşitli bakanlık ve parlamento görevlerinde bulunduktan sonra, 1950’de, Juho Kusti Paasikivi’nin cumhurbaşkanlığı sırasında başbakan oldu. 1956’da Paasikivi’nin ölümü üzerine cumhurbaşkanlığını üstlendi. SSCB’ye karşı izlenen dikkatli, ama aynı zamanda dostça dış politika sonradan Paasi-kivi-Kekkonen çizgisi olarak adlandırıldı. Kekkonen 1962 ve 1968’de cumhurbaşkanlığına yeniden seçildi. 1973’te görev süresi parlamento tarafından dört yıl daha uzatıldıktan sonra 1978’de altı yıl için bir kez daha seçildi. Sağlığının bozulması nedeniyle 1981’de cumhurbaşkanlığından istifa etti.
keklik, Galliformes takımının Phasianidae familyasından çeşitli kuş türlerinin ortak adı. Kekliklerle aynı familyadan olan tu-raç(*) ve bıldırcınlar(*) arasında taksono-mik bir fark yoktur. Genellikle daha ufak
Kınalı keklik (Alectoris chukar)
Ellen Trueblood
yapılı olan türler bıldırcın, daha iri olanlar da keklik olarak adlandırılır.
Batı Trakya’dan Orta Asya’ya kadar uzanan bölgede yaşayan kınalı keklik (Alectoris chukar) 33 cm uzunluğundadır. Vücudunun yan tarafları ve gerdanı beyaz, öbür bölümleri bozdur. Yanlarındaki beyaz bölgelerde
Kekova Adası’nda Tersane Koyu
Nezih Başgelen
aynı doğrultuda uzanan Saçak Yarımadası ile ondan Akarboğaz adıyla anılan bir boğazla ayrılan İçada (eskiden Eleksi Adası) yer alır. Kekova Adası ile Sıçak Yarımadası ve Teke Yarımadası kıyıları arasında kalan deniz parçası Ölüdeniz adıyla bilinir. Fethiye ilçesi kıyılarındaki Ölüdeniz’le karıştırıldığından, bu kesim Kekova Ölüdenizi olarak da adlandırılır. Kekova Ölüdenizi, dar bir boğazla birbirine bağlı iç içe iki koy biçimindedir. Bu çok parçalı kıyı biçimi, fiziksel coğrafyada Dalmaç tipi kıyı olarak adlandırılır. Kekova Ölüdenizi kıyıları, bu kıyı tipinin Türkiye’deki en belirgin ve tek denebilecek örneğidir. Kekova Adasının yüksekliği orta kesimde 188 m’ye ulaşır. Doğal bitki örtüsü makilerden oluşan adada hiçbir yerleşme yoktur. Kekova Adasının çevresinde Karaada, Topraklıada, Gönül Adası, Sezgin Adası ve Tekada adlı bazı küçük adalar vardır. Ada ile Anadolu kıyısı arasında da Koyun Adası yer alır.
lisi olarak bedeninin üstü insan, altı yılan biçiminde temsil edilirdi.
Kekule von Stradonitz, (Friedrich) Au-gust, asıl adı FRİEDRİCH AUGUSTKEKULfi (d. 7 Eylül 1829, Hessen-Darmstadt – ö. 13 Temmuz 1896, Bonn), Alman kimyacı. Organik kimyada çağdaş yapı kuramının öncüsüdür.
Mimar olmak amacıyla Giessen .Üniversi-tesi’ne girdikten kısa bir süre sonra, Justus von Liebig’in etkisinde kalarak kimyaya yöneldi. 1852’de bu dalda doktora çalışmasını tamamladı. Paris’te derslerini izlediği Charles-Frederic Gerhardt’m organik yapı kuramından etkilendi. 1856’da Heidelberg Üniversitesi’nde ders vermeye başladı; iki yıl sonra Belçika’daki Gent Devlet Üniver-sitesi’ne geçti. 1865’te ülkesine dönerek ölene değin Bonn Üniversitesi’nde çalıştı.
Önceden mimarlık öğrenimi görmüş olması yapı kuramlarını daha iyi kavramasına
katkıda bulundu. Kekule 1858’de Archibald Scott Couper ile hemen hemen aynı zamanda, karbonun dört değerlikli olduğunu ileri sürdü ve karbon atomlarının birbir-
Kekule von Stradonitz
Historia Photo
lerine bağlanarak uzun bir zincir biçiminde bileşikler verebileceğini gösterdi.
Organik kimyaya bir başka önemli katkısı da benzenin halkalı bir yapısı olduğunu bulmasıdır. 1865’te bir gece rüyasında, ağzıyla kuyruğunu ısırarak vücudunu halka gibi kıvırmış bir yılan gören Kekule, bundan esinlenerek benzen molekülündeki altı karbon atomunun altıgen bir halka oluşturacak biçimde birleştiğini ileri sürdü. Ayrıca cıva fülminat, doymamış asitler ve tiyo asitleriyle ilgili önemli çalışmalar yaptı ve dört ciltlik bir organik kimya kitabı yazdı. 1895’te soyluluk unvanı alınca adına “von Stradonitz”i ekledi.
kel aynak (Geronticus eremita), Ciconii-formes (leyleksiler) takımının Threskiornit-hidae familyasından kuş türü. Başı çıplak, gagası kıvrık, bacakları kızıl, tüyleri siyah ve uzunluğu 75 cm dolayındadır. Başının arkasında uzun süs tüyleri vardır. Öbür aynak türleri gibi suya bağımlı değildir; kurak ve kayalık bölgelerde de bulunur. Sürüngenler, amfibyumlar ve böceklerle
Kel aynak (Geronticus eremita)
DHKD, fotoğraf, Udo Hırsch
beslenir. Dişi, kayalıklarda yapılan yuvaya 3-4 yumurta bırakır.
Eskiden Ortadoğu ve Avrupa’da oldukça geniş bir dağılım gösteren kel aynağın sayısı son yüzyılda hızla azalmıştır. Günümüzde yalnızca Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde ve Fas’ın kıyı kesiminde üremektedir. Birecik’ te üreyen koloni kışı Afrika’nın doğu kesiminde geçirir. Son yıllarda Birecik’teki koloninin bir bölümünün kafeste üretilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.