Kenç, Faruk

Kenç, Faruk

(d. 31 Ocak 1910, İstanbul), Türk sinemasında Tiyatrocular Dönemi ile Sinemacılar Dönemi arasındaki geçişe öncülük etmiş yönetmen.
Türkiye’ye ilk film kamerasını getirterek filmciliğin başlamasına ön ayak olan Enver
Kendal 176
Paşa’nın yeğenidir. İstanbul Sultanisi’ni (bugün İstanbul Lisesi) bitirdi. Türkiye’ye gelen Sovyet yönetmen Ester Şub’un yanında, Türk inkılabında Terakki Hamleleri adlı filmde asistanlık yaparak sinemaya başladı. 1934’te gittiği Almanya’da Bavyera Devlet Fotoğrafçılık Okulu’nu bitirdi. 1938’de dönerek Ha-Ka Film’e girdi. Yönetmenliğini ve kameramanhğını yaptığı Taş Parçası
(1939), Yılmaz Ali (1940) ve Kıvırcık Paşa
(1940) filmlerini sesli olarak çekti. Bu filmlerle Türk sinemasında Muhsin Ertuğ-rul’un ve tiyatrocuların mutlak egemenliğine son verdi; getirdiği yeniliklerle de Tiyatrocular Dönemi (1923-39) ile Sinemacılar Dönemi (1950-70) arasındaki Geçiş Döne-mi’ni başlattı.
Derdi Pınar’la (1943) Türkiye’de ilk kez bir filmi sessiz olarak çektikten sonra dublaj uyguladı. Bu yöntem ucuzluğu ve kolaylığı nedeniyle Türk sinemasında kısa sürede benimsenip yaygınlaştı ve o zamandan beri uygulanageldi.
Sinemaya amatör oyuncular getiren ve Yerli Film Yapanlar Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer alan Kenç, Türkiye’de ilk kez “sinema artisti” yarışması düzenleyerek Belgin Doruk, Ayhan Işık, Sadri Alışık, Oya Sensev gibi oyuncuları perdeye kazandırdı. Bir süre Film-San Vakfı’mn başkanlığını yaptı ve 1970’lerde sinemadan uzaklaştı.
Kendal, İngiltere’de, Cumbria ilinin (county) South Lakeland ilçesinde (district) kent. İlin en büyük kenti ve yönetim merkezidir. Londra’dan Carlisle yoluyla İskoçya’ya giden anayolun yakınında ve Göller Bölgesi’ne giden önemli turistik yollardan birinin üzerinde yer alır.
İngiltere kralı I. Richard’ın (hd 1189-99) her hafta pazar kurulmasına izin verdiği kentte panayırların geçmişi 14. yüzyıla değin iner. Yünlü kumaş üretimi 1331’de bir Flaman dokumacının kente yerleşmesinden sonra önem kazandı. Kentin motto’su, “yün benim ekmeğimdir” biçiminde çevrilebilecek Pan-nıts mihi panis’tir. Kendal Yeşili olarak bilinen kumaş artık dokunmamakla birlikte, hah ve yünlü dokuma tezgâhlan önemini korumaktadır. Öbür etkinlikler arasında ayakkabı ve enfiye yapımı sayılabilir.
Bir Roma kalesinin kalıntılannı banndıran kentte Kutsal Üçleme adlı büyük bölge kilisesi 1200’den kalmadır. Norman öncesi döneme ait How Kalesi üstündeki dikilitaş 1688 Devrimi’nin anısına dikilmiştir. Ken-dal’m 8 km güneyinde süslü bahçelerin çevrelediği, Elizabeth döneminden kalma Levens Binası, 5,5 km güneyinde ise bir 14. yüzyıl kulesi ile Tudor döneminden kalma bir salonu olan Sizergh Şatosu bulunmaktadır. Nüfus (1981 tah.) 23.411.
Kendal (Düşesi), Ehrengarde Melusina,
asıl adı schulenburg kontes! ehrengarde melusina (d. 25 Aralık 1667, Emden, Saksonya – ö. 10 Mayıs 1743, Kendal Sarayı, Isleworth, Middlesex, İngiltere), İngiltere kralı I. George’un gözdesi. Yakın dostu, İngiliz devlet adamı Robert Walpole’un nitelendirmesiyle, “en az İngiltere kraliçesi kadar” etkili rol oynamıştır.
Schulenburg kontu Gustavus Adolphus’un kızıydı. Maiyetine girdiği Pfalzlı Sophie’nin oğlu George’un metresi oldu (y. 1690). 1714’te tahta geçen George’la birlikte İngiltere’ye gitti. 1716’da Munster düşesi, 1719’da Kendal düşesi, Feversham kçntesi ve Glastonbury baronesi, 1723’te de İmparator VI. Karl’dan imparatorluk prensesi unvanlannı aldı.
Daha çok hırsı ve çirkin görüntüsüyle tanındığı İngiltere’de Londra halkının büyük tepkisini çekti. Güney Denizi hisse senetlerinin ahm satımından büyük bir servet edindi. Kral üzerindeki nüfuzunu kullanarak para karşılığında rasgele kişilere unvan, kamu görevi ve imtiyaz verilmesini sağladı. George’un ölümünden sonra yaşamını Middlesex’teki Kendal Sarayı’nda sürdürdü. Kraldan olan büyük kızı Petronilla Melusina (y. 1693-1778) 1722’de Walsing-ham kontesi yapıldı ve Chesterfield kontuyla evlendi. İkinci kızı Margaret Gertrude ise (1703-73) Lippe kontesi unvanım aldı.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*