Kronik Nefritik Sendrom

Kronik Nefritik Sendrom

Kronik nefritık sendrom, asemptoma- tik uzun süreli pervodlardan nefronlann ta­mamen oblitere olmasına kadar (kronik re- nal yetersizlik) değişen, yani çok geniş bir klinik varyasyonu içine alan bir sendrom- dur. Erken dönemlerde tek anomali hafif- orta proteinüri ve/veya patolojik idrar se- dimenti, hafifçe azalmış renal fonksiyon olabilir, idrar sedimentinde eritrosit ve lö- kositler, hiyalin, granülö ve hücre silendrle- ri bulunabilir. Son dönemlerde ise serumda bir seri biyoşimik ve metabolik değişiklik­lerin eşlik ettiği üremik sendrom ile karşı­mıza çıkabilir. Bu bakımdan hudutlu bir klinik tablo çizmek olanaksızdır, tik teş- hisden terminal üremiye kadar geçen dö­nem birkaç dekad sürebilir, önceleri semp- tomsuz proteinüri olarak bilinen bazı glome- rülopatilerin sonradan kronik glomerüio- nefrit olduğu anlaşılmıştır. Buna karşılık kronik nefritik sendrom tablosu gösteren amiloidoz, diabetik glomerüloskleroz gibi hsıstalıklar bu sendrom içine girmez. Bazı hastalarda hipertansiyon başlıca belirti olabilir. Mamafı bunlar yakından incelen­diğinde hemen daima hematüri, proteinüri, glomerül fıltrasyon düşüklüğü gibi renal has­talık bulgulan yakalanabilir. Akut nefritte görülen kompleman düşüklüğü, immun kompleks gibi serolojik testler ekseri nega­tiftir. Tablo: 5-5’de görülen minimal lezyon- lu idyopatik glomerülonefrit dışındaki pri- mer glomerüler hastalıkların tümü kronik nefritik sendrom yapabilirler; Fakat evvele«- dö söylendiği gibi aynı histopatolojik bul­gular değişik klinik sendromlarla da karşj- nnıza çıkabilir. Erken dönemlerde renal ~mww r                                                 —

İH Ih Ih’I ortaya knvmak mümkündür. ll*rl (»♦IttnU ı»t> ^Imıırrulrr hüHUılıkhı nonBİonı«1 illin ıılıııılnıı klinik vı* reiıııl bıopm iltı kvii- inak »in, IihU.n ı;ı»k /.uman imkımNizdır.

I’iiIdIhIi

lleıınl Imıpm hastalıftın erken aaempto- ıııniık /mriHiıİMrındu yaygın olarak yapılma- ılı(ım<lnn hu hutfrojen hastalıklar grubunun lıi»iHİniılı ımıgreıtyonunu tam olarak takip «ımuit İmi* /.lurmn mümkün olamamaktadır. Hnlıreklpr kronik glomerülonefritte makros- k ııpll< ultırıık genellikle küçüktür, korteks lıııolmaıtlnt* bağlı simetrik atrofı görülür. l’»lvlk«liKiyHİ «istemde bozukluk yoktur. Işık mikroskobunda değişik patolojik bul­dular vardır. Erken dönemlerde glomerüller- ılp görülen değişiklikler değerlendirilerek detaylı teşhis konulabilir. Membranöz glo- ıııprtılopatide glomerüllerde sadece bazal ıııpınbran kadınlaşması, membranoprolife- ı«l.ıf (mezangiokapilier) olanlarda bazal ıııi’mbran kalınlaşması yanında hücre proli- f minyonu ve diffüz lobüler görünüm verebi­lmek mezangiyal matriks artımı, idyopatik sklerozan glomerülonefritte total skleroze- lıiyalinize glomerüllerin normal veya hiper- t,rofik glomerüller ile birlikte olduğu görü­lür. Bunu nefrotik sendrom tablosu göste­ren fokal sklerozan glomeriilonefritten ay­rılması güç olabilir. Yine fokal sklerozan glomerülonefrit ve PSGN kronikleşmesi so­nucu kronik glomerülonefrit oluşabilir. İlerlemiş vakalarda böbrek dokusu önemli ölçüde kontraksivona uğramıştır ve glomerüller totale yakın oblitere olmuş, az hücre bulunduran hiyalini madde ile yer de­ğiştirmiştir. Tubulusiarda ağır kayıp inter- stisyumda özellikle lenfositlerin hâkim olduğu infiltrasyon bulunabilir, çok zaman da interstisvumda fibrozis ve belirgin vaskü- ler değişiklikler vardır. Malign hipertansi­yon olanlarda afferent arteryolde fîbrinoid nekroz bulunur. Histopatolojik yönden de­ğişik tipteki glomerülopatiler hakkında Resim: 5-1 ilâ 17 bir fikir verrrtektedir.

Klinik Seyir ve Tedavi:

Semptomsuz veya az semptomlu olan­lar latant glomerülonefrit olarak kabul edilir, bunların seyri çok değişik olabilir, 2-30 yıl arasında değişir, ortalama 15 yıl kadardır. Araya giren infeksiyonlar, hi­pertansiyonun bulunuşu, nefrotoksik ilaç­lar, kalb yetersizliği, tuz deplesyonu ve di­ğer metabolik hastalıklar glomerülonefritin seyrini hızlandırır. Renal fonksiyonlarda rnlv» gidi* «Umtlidİr. Konwrv»tîf KrtiVİ ya pılaıılanl» (diyaliz l»davl«l yapılmayanları kroıtlınm kllrmmı 10 ınl/ılk «İlıım lıtiikp vuktılıtrın % 5d’m fi (i *y iyimi» kavbpttlliı Erken ddnemri* Uifhl» kovulanlarda immunosuprtssif tadavidan d»0l*ılt ttlt,>Ud» yararlanma şansı olabilir, bu konu hakkın daki bilgi nefrotik aandrom ladavtılnıU, renal yetersizlik oluştuktan ıımrukl tadavtsl ise kronik renal yetersizlik tedavini brtllı- münde anlatılmıştır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*