KURBAĞA YİYEN SİNEKLER

KURBAĞA YİYEN SİNEKLER

KURBAĞA

YİYEN

SİNEKLER
ü’-KJ 1 } İ .
Üstteki resimde görülen kurbağa yavrusu, kendisini çamurun derinliklerine çeken, görünmeyen düşman atsineği larvasıyla mücadele ediyor. Solda, gerçek boyutlarının yaklaşık yarısı oranında resimlenen kurbağa yavrusunun kamında, yanında bulunan larvanın, emme işleminden sonra bıraktığı izler, sağda ise larvanın başının büyütülmüş resminde, keskin çeneleri görülüyor.
Kurbağaların besinleri arasında sineklerin de sayılması doğaldır; ama sineklerin kurbağa yediğini hiç duydunuz mu? Doğada süregelen av ve avcı savaşının, alışılmışın dışındaki bu türü, Cornell Üniversitesi araştırmacılarınca ortaya çıkarıldı.

Geçtiğimiz yıl Güney Arizona’yı istila eden ve insanları da sokarak huzursuz eden sineklerle ilgili bir televizyon programının çekimi sırasında, kameraman Roger Jackman ve biyolog Thomas Eisner ilginç bir sJhneye tanık oldular. Film setinin hemen, yanında, bir su birikintisinin içindeki, iribaşlıktan daha henüz kurtulmuş kurbağa yavrularının bazıları çamurun içinden kafalarını çıkararak durabildikleri halde, bazıları esrarengiz biçimde dibe doğru çekilerek, gözden kayboluyorlardı.

Çamuru kazdıklarında, iki gözlemcinin şaşkınlıkları daha da arttı: Kurbağa yavruları, çamurun altındaki bir tür atsineğinin larvaları tarafından aşağı çekiliyorlardı. Kendilerini başları yukarıda olacak biçimde çamura gömen larvalar, sabırla avlarının ağızlarına düşmesini bekliyorlardı.

Ağzında henüz yakaladığı kurbağa yavrusu bulunan bir larvayı, Cornell Üniversitesindeki laboratuvarına götüren Eisner, larvanın kurbağayı önce hafif bir zehirle zehirlediğini, sonra kanını ve tüm vücut sıvılarını emdiğini saptadı. At;sineqi larvaları, bıçak gibi keskin çeneleriyle avlarını kıskıvrak yakaladıktan sonra, kaslarını genişletmek suretiyle kendilerini çamura tespit ediyor ve bu biçimde saatlerce kalabiliyorlardı. Tabii bu arada avları, yakalandıktan kısa bir süre sonra ölmüş oluyordu.
öyle görünüyor ki, kurbağa yavrularının tek umudu bir an önce yetişkin hale gelebilmek-Ancak o zaman, larva halindeyken arkadaşlarını avlayan sinekleri yiyebilecek, böylece öçlerini almış olabilecekler.

SCIENCE 84’den çev.: Imercan TÖMEK
• Çekirgeler öyle obur böceklerdir ki 40-80 milyon çekirgeden oluşan büyük bir sürü, yolları üzerinde bulunan ekili alandaki 80.000 ton mısırı sadece bir gün İçinde tüketebilirler. Bu miktar mısır, 400.000 insanın, bir yıl boyunca beslenmesine yeterlidir.
Dünya’daki anlaşmazlıklar, doğru ile yanlışın çarpışmasından değil, iki doğru ya da iki yanlış arasındaki uyuşmazlıktan kaynaklanır. George HEGEL

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*