Genel

KUZU POSTU ALTINDAKİ KURT

Küçük hayvanlar ve böcekler de yaşamlarını sürdürebilmek amacı ile kılık değiştirmek zorunda kalmaktadırlar.

Bazı canlılar, yaşamlarını sürdürdükleri çevreye veya beslenmelerini sağlayan diğer canlılara benzemek ve bunun için de gerektiğinde kamuflaj yapmak zorunda kalırlar.

Hayvanların beslenme veya savunma araçları ile şekil değiştirmeleri ve kamuflaj yapmaları konusunda sürdürülen bilimsel çalışmalar oldukça ilginç sonuçlar vermektedir. Yazımıza konu olan böcek veya larvası, Chrysopa slossonae olarak tanımlanan kız-böceğidir. Bu larva (tırtıl) çoğunlukla yalnız olarak bazı çınar türlerinin dallarında yaşar ve koloni halinde yapraklarda barınan ağaç bitleri ile beslenir.

Fakat larvanın, bu ağaç bitlerine erişebilmesi i-çin, kendini onlara benzetmesi, kamufle etmesi ve böylece, ağaç bitlerinin koruyucusu rolü yapan karıncayı aldatması gerekmektedir. Karıncanın, bu kendinden küçük hayvanları koruması da kuşkusuz bir ücret karşılığı yapılır; ağaç bitleri, yaprakların i-çine kendi besinleri olan bazı azotlu maddeleri pompalar ve hazmedemedikleri şekeri de, bal damlaları halinde dışarıya atarlar.

İşte bu bal, karıncanın pek sevdiği bir besin maddesidir. Karınca, ağaç bitinin karnına basınç yaparak bu balı adeta sağmakta ve onunla beslenmektedir. Karıncanın bekçiliğine karşın, kızböceği-nin larvası, başarılı kamuflajı ve kılık değiştirmesi sayesinde, ağaç bitlerinin bu bekçisini atlatarak onlara kolayca yaklaşmakta ve büyük zararlara neden olmaktadır.

Bu garip aldatma olayı, ABD’de Cornell Üniver-sitesi’nden Profesör T.Eİsner ve yardımcıları tarafından aydınlatılmıştır. Charles-Nöel Martin 0
Kılık değiştirmiş bir larva. Larva, kamuflaj için karıncaya görünmeden ağaç bitlerinin beyaz kıllarını birer, birer çekmekte ve bunları kendi sırtına yapıştırarak renk değiştirmektedir. Resimde larvanın bir bölümü henüz ka-muflajsızdu.
Lart<a ıkı’yu renkli büyük fekıl) bitleri koloni »inin içine girmiş ve koruyucunun ıtalıitrtmna n.ğmmı$(tr. Gerçekte larvalar böyle tedbirmlik yapmalar, fiiıryt da tarifi, karıncanın tepkicini germek amttt’i ile deneyciler tamfinâan bitlerin arasın,t yerleştirilmiş bulunmaktadır.
Elektronik mikroskopla larvanın sırt bölümünden bir görüntü. Sırtta bulunan uçları çengel halindeki uzun tüyler, bitlerden alman kılların buralara kolayca bağlanmasını sağlar. Uçları çengel gibi kıllar mikroskopla kolayca görülebilir.

Larva, korku içinde kendisinden kaçmaya çalışan ağaç bitlerinin arasına dalmıştır. Ölüm korkusu bitlerin bazılarını kurtarmaya yeterli olmayacak ve bu küçük hayvanlar, kendilerinden güçlü larvanın kuvvetli kıskaçlarından kaçamayarak ona yem olacaklardır.
Görme ve koku alma duygularının yeterli olmaması, karıncanın, bu kurnazlık karşısında mağlup olmasına neden olacaktır. Resimde karınca, hiç bir şeyden habersiz larvanın yanından geçmektedir. Bu kamuflajın zamansız bozulması, larvanın ölümüne neden olabilir…

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir