Genel

likan

likan dergisinde Hollanda Ulusal Savunma Ko­leji üyesi albay Sohreuders belirgin bir örnek veriyor:

“Avrupa topraklarında bir çatışma varsaya­lım. Düşmanlığın patlak vermesinden birkaç gün sonra silahlı kuvvetler “klasik” yöntemlerle ye­tinmenin olanaksızlığını görür. Savunma sistemi­nin bütünüyle çökmesini önlemek amacıyla as­keri sorumlular taktik nükleer silahları kullanma­ya zorunlu kalır. Oysa kumandanlık atom ve nötron, belli sayıda bir silah donanımına sahip­tir X kentin düşman tarafından alınmış olsun: Düşman, Z kentinden gelecek bir yarma hare­katından korkarak, hareket halindeki bir tank birli­ğine karşı nükleer silah kullanmaya karar almış­tır. Bu durumda 1,5 x 1,5 km’lik bir alanda ha- raket eden tankların durdurulmasında atom si­lahına başvurmak kaçınılmazdır Birlik 30 tank ya da 12 tanklı grupların ulaşımında kullanılan 30 zırhlı araçtan oluşabilir.

Sonuç, silahın yaydığı ışınlarla yaklaşık 0,7 km yarı çapında bir alan içinde zırhlı birliklerin savaş dışı kalmasıdır. Şok dalgası (patlama)

1,3   km yarı çap içinde yıkımlara, yani Z ken­tinde kayda değer zarar ve kurbanlara yol aça­caktır. İsı 2,3 Km yarı çapında yangınlara neden olabilir. Avrupa’nın kentsel, kırsal yerleşim yo­ğunluğu gözönünde bulundurulduğunda Z kenti­ni!? etkilenme olasılığı yüksektir. Buna karşılık kumandanlık nötron silahı kullanmaya karar ve­rirse silahın giicü ancak 1 kt olabilir. Bu durum­da ışıma 0,7 km yarı çap içindeki zırhlı araçları savaş dışı bırakacaktır. Şok dalgası ve ısı belli alan dışında ne can ne irsal kaybına neden ola­cak: X ve Z kenti korunacaktır. Radyoaktif sa­çıntı tehlikesi ise sıfıra yakındır.”

Sonuç olarak albay Schreuders bir düşman tank birliği için savaş dışı bırakılmanın 10 kt’- lik atom, ya da – kt’lik nötron silahıyla ger­çekleştirilmesinin önemsiz olduğunu bildiriyor. 1 kt’lik bir nötron silahı kullanıldığında sivil hal­kın yaşama olasılığı, 10 kt’lik atom silahının verdiğinden daha yüksek olacaktır.

Belirtelim ki bu incelemenin yazarı, nötron bombasıyla bile sivil halkın zararsız çıkamaya- bileceğini kabul etmekte. Gerçekte halkın ka­deri. hedef alınan bölgedeki yoğunluğuna bağ­lıdır. Eğer düşman zırhlı birlikler yerleşim mer­kezlerinin uzağında bir güzergah izlemek zorun- dalarsa savaşmayanlar ve inallarının uğrayacağı zarar, bombaların etki alanında ve aynı şekilde klasik topçu birliklerinin bulunduğu bölgede iseler uğrayacaklarından açıkça daha düşük ola­caktır Ama bu da, bir serçenin burnunuzun di­bine konup

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir