Genel

Madagaskar Köprüsü

Madagaskar Köprüsü

Madagaskar Köprüsü
. akarda ne a-slan, ne antı . maymunlarla karşılaşabilir görülen len ur. kirpi ben
iyi açıklama, korkusu/ birkaç haw., nin bitkii ^rden oluşa sal benzeı şeylerle b ıraya yiı/diu i üzerıneyd;
ran Mozambik boğazı üzerine yapılan çalışmaları incelemiş. Bu çalışmalar burada araştırma yapan Fransız je-
:enrekler ve 2 metre boyunda ga-~c _ rünüşlü fossalar dünya üzerinde bu adada bulunur. Adanın so-TiC-inmış olması onun garip doğasını jçAavabilir ama ilginç olan nokta le-m.:. :enrek ya da diğer yaşam şekille-tszit. atalarının oluşmasından bile ön-X- adanın 120 milyon yıldır Afri-u ¿.m 400 km uzaklıkta bulunması.

Peki o zaman bu memeliler adaya ulaştı? Biyologların sunduğu en

Ama Oxford üniversitesinden McCall adında bir doktora öğrencisinin farklı düşünceleri var. “Madagaskar 30-40 milyon yıl öncenin ötesinden bir evrimi sergiler. Eğer o zamanlar bu tür sal benzeri şeyler var-dıysa neden son 20 milyon yıldır bunlara rastlamıyoruz?” sorusunu soruyor. Sorunu açıklamak için de ikinci uğraşı olan jeolojiye başvuruyor. McCall, Afrika ile Madagaskar’ı avı-
ologların boğaz dibinde ilginç kaya örnekleriyle karşılaştığını ve deniz dibinin altında, bundan 45-26 milyon yıl önce oluşan, bir zamanlar buranın su üstünde olduğunu işaret eden kireç tabakasının üzerinde rüzgar ve su aşındırmaları bulunduğunu açığa çıkarıyordu.

McCall, Mozambik boğazı üzerinde bir zamanlar bir kara köprüsünün varolduğuna ancak daha sonra kıtasal hareketlerle bunun parçalandığına inanıyor. Madagaskar 130 milyon yıl önce Afrika’dan koptuğunda güneye doğru kaymaya başlayarak Mozambik boğazında parçalar bırakır. Ama 43 milyon yıl önce Hindistan’ın Asya’ya çarpmasıyla oluşan jeolojik şok dalgası bütün Hint okyanusu boyunca ilerleyerek Madagaskar’ı Afrika’ya doğru sıkıştırır. Bu sıkıştırmayla Mozambik boğazının dibi, lemur ve diğer hayvanların adaya geçmesini sağlayarak karasal bir köprü oluşturur. Bundan 20 milyon yıl sonra ise Doğu Afrikanın Rift vadisini oluşturan eğrilme ve kırılmalar, Mozambik ve Madagaskar arasındaki karanın genişlemesi sonucu, köprünün suyun derinliklerine gömülmesine neden olduğu ileri sürülüyor.

Köprünün ne kadar uzunlukta olduğu bilinmiyor. McCall, boğaza bir kazı makinesiyle gidip dipteki kayalar üzerine daha fazla araştırma yapmak gerektiğini söylüyor. Yine de hayvanların, tamamen bir köprüden yürüyerek geçmiş olmasalar da, çok daha az yüzmek zorunda kaldıklarını iddia ediyor.
Komor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir