Genel

MADDE VE KARŞI MADDE

MADDE VE KARŞI MADDE

Madde” ve “Karşı Madde” başlığı, okuyucuda, bir an değişik tepkilere neden olabilir.

— Ne demek “Karşı Madde?”.. “Madde”, bir varlıktır. “Karşı Madde” demekle, “Madde Olmayan Bir Varlık”tan mı söz etmek istiyorsunuz?…. ya da,

— “Madde”: elle tutulan, gözle görülen ya da deneyle saptanan bir şeydir. “Karşı Madde” ise, elle tutulmayan ya da gözle görülemeyen bir şey midir? Kısaca, siz, “Karşı Madde” ile “Yokluksan mı söz edeceksiniz?., v.b. gibi.

Hemen belirtelim ki, “Karşı Madde” de, bir “Varlık”tır. Ancak, bugüne dek bildiğimiz ya da gözleye geldiğimiz “Madde”nin, tam “Karşıtı Olan Bir Madde”dir. Eğer, çok basit bir tanımlama yapmak istersek, şöyle diyebiliriz: “Karşı Madde” ya da “Anti-Madde”, bildiğimiz “Maddecin tam “Tersine Çevrilmiş Bir Yapısı”dır!

Bu basit tanımlama bile, çok haklı olarak, okuyucuda, yeni birçok soruların doğmasına neden olabilecektir.

— “Madde”nin, en küçük evreni, “Atom” olduğuna göre, ayrıca “Anti-Atom”lar da mı vardır?

— Bu “Atom”un çekirdek elementlerine “Nükleon” adını verdiğimize göre, ayrıca “Anti-Nükleon”lar da olacak mıdır?. Ve .. bu durum, böylesine en küçük elemanter parçacıklara dek gidecek midir?.. Atom Çekirdeğinde bulunan, “Proton” ve “Nötron”a karşılık, “Anti-Proton” ye “Anti-Nötron”lar; ve Çekirdek çevresinde dönen “Elektronlara karşılık, “Anti-Elektron”lardan oluşan bambaşka bir “Atom Evreni” mi olacaktır, bu “Anti-Atomlar?”.. v.b. gibi.

O halde, konumuzu incelemeye girişmeden önce, bir “Bilim Sözlüğü”nden, daha ayrıntılı bir tanımlamayı, buraya aynen almamız gerekecektir. “A Dictionary of Science”, bu “Anti-Eleman-ter Parçacıkları”, şöyle belirtmektedir:

“.. Gerçek ya da hipotetik olarak ele alınmış olsun, hangi elemanter parçacığı incelerseniz inceleyiniz, bu parçacığın yok olduğu yerde, aynı
“Positron”dur. Aynı şekilde, “Anti-Nötron”lar, “Anti-Nötrino”lar ve “Anti-Proton”ların varlığı saptanmıştır. “Anti-Nötron”un (ya da Karşı Nöt-ron’un), bildiğimiz “Nötron”un, kütlesi kadar kütlesi olduğu; ancak, magnetik ağırlığının, bildiğimiz “Nötron”un tam karşıtı olduğu; anlaşılmıştır” (1).

Bir başka sözlük, “Dictionary of Astronomy” ise, “Karşı Madde”yi, özetle şöyle tanımlamaktadır:
“.. Karşı Madde; içindeki elementleri, yalnızca “Anti-Elementler”den oluşmuş olarak varsayılan madde’dir. örnek olarak, bir “Anti-Hidrojen”: merkez çekirdekte bir “Anti-Proton”, yörüngede ise bir “Positron”dan oluşmaktadır” (2).

Bu iki sözlüğün tanımlamaları karşısında, “Anti-Madde” ya da “Karşı Madde”nin gerçek olduğu anlaşılmaktadır. İki Bilim Sözlüğü, “Karşı Madde”ye, böylesine yer ayırdıklarına göre, onu, kolayca, bir kenara itip, önemsemez bir durum takınmamız, biraz olanaksız!

Ancak, yukarıda, “Hidrojen”in karşıtı olarak bildirilen “Anti-Hidrojen”in yapısı, bizi, bir hayli düşündürüyor. Çünkü, bugüne dek bildiğimi/ “Hidrojen”: Merkez çekirdeğinde ( + ) elektrikle yüklü bir “Proton” ve bu merkez çevresinde dönen ve (—) elektrikle yüklü “Elektron”dan oluşan, (1) numaralı element’tir. “Anti-Hîdrojen” de ise, durum, tam tersine dönmektedir. Bu ke/, merkezde bir “Anti-Proton” (yani ( + ) elektrikli* yüklü proton karşıtı) yepyeni bir parçacık, ortaya çıkmaktadır. Proton karşıtı olduğu için, elektrik yükü de, tam karşıt bir yük olacaktır Omııı
MADDE VE KARŞI MADDE

Dr. Toygar AKMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir