Meyve, Sebze ve Gıdalarla Tedavi

Meyve, Sebze ve Gıdalarla Tedavi

Tıbb-ı Nebevi’nin çok ağırlıklı bir konusudur. Bitkiler ve bitkilerle tedaviler üzerine çok geniş ve ayrıntılı bir şekilde durulmaktadır. Bu çalışmamızda olabildiğince özet bazı bilgiler sunmaya çalışacağız. Eserin, Tıbbî Bitkiler Bölümü’nde zaten daha ayrıntılı bilgiler sunulmuştur. Kitabı Mukaddes’te şöyle buyrulmaktadır: “Allah’ın emir ve iradesi ile yeryüzü, bütün devaları, ilaçları doğurup çıkarmaktadır. Akıllı kimseye düşen görev ise,bunlardan habersiz olmaması, bunları öğrenip uygulamasıdır.” 

Doğada yaşamakta olan birçok canlı, içgüdüsel olarak bitkilerden yararlanmaktadır. Tilki, ilkbaharda hasta olduğunda müshil otu yer ve iyileşir. Kedi, kusmak istediğinde müshil otunu tercih eder. Oysa kedi sağlıklı olduğunda ot yemez. Kaplumbağa, yılan yakalayıp yediğinde zehrini etkisizleştirmek için yabanî kekik otu yer.

Bitkiler ve gıdalarla tedavi Hint tıbbı olan ayurvedanın da uyguladığı bir tedavi yöntemidir. Bugün birçok kişi bitkilerle ve gıdalarla uygulanan yöntemi, alternatif tedavi yöntemi olarak değerlendirmektedir. Aslında bu tedavi, kullanılmadığından unutulmuş bir tedavi yöntemi olup, eski çağlarda tüm tedaviler, bitkiler ve gıdalar üzerinde yapılan tercihler ve perhizlerle gerçekleştirilmekteydi. Bugün için gelişmiş ülkelerdeki ilaç sektöründe daha çok bitkisel orijinli ilaçlar üretilmeye çalışılmaktadır. Bu oran Almanya’da % 64, ülkemizde % 2’dir.

Eski hekimler, gıda maddeleriyle tedavisi mümkün olan hastalığı ilaç kullanmadan iyileştirmek; basit ilaçlarla tedavi olabilecek hastalıkları ise birleşik komplike ilaçlarla tedavi etmemek gerektiğine inanmışlardır. Bugün modern tıbbın sunduğu imkanların çokluğunun yanında, bilinçsizce ve aşırı derecede ısrarlı davranarak ilaç tüketiminde dünyanın en önde giden ülkesi durumuna gelmiş bulunmaktayız.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*