Misvak Faydaları
Son günlerde Batılı araştırmacıların “çiğneme stikleri” adını verdikleri tabiî diş fırçalarının, hâlihazırda kullanılan fırça ve macunlardan daha faydalı olduklarını açıklamaları gözlerin bu ağacımsı bitkiye çevrilmesine sebep olmuştur.
Bu konuda birçok incelemede, diş fırçalarının gözle görülür zararlarını ortadan kaldıran bu güzel ve hoş kokulu bitkinin, taşıdığı çok özel maddeler sebebiyle ağız ve diş temizliğinde eşsiz bir değere sahip olduğu anlaşılmıştır.
Hemen belirtelim ki bu harika bitki, Fahr-î Kâinat Efendimiz parafından 1400 yıl öncesirv^en insanlığa şu şekilde tavsiye edilen MIS-VAK’dan başka birşey değildir.
uAğızlarınız, Kur anın yollarıdır. Onu, misvakla temizleyiniz.”
MEDICINA adlı derginin 54. sayısındaki misvakla alâkalı haberde, diş macunu üretiminde artık bu maddeden faydalanılacağı belirtiliyor ve misvak kullanan ülkelerde, çocuklar bol şeker yemesine rağmen dişlerinin çürümediğine dikkat çekiliyor.
Bugün diş sağlığı ile alâkalı çalışmaları yürüten otoriteler, dişlerin çürümesine yol açan faktörün besin artıkları değil de “bakteri plâğı” olduğunu belirtiyorlar. Ağ-
zımızda bir tür koruyucu olan tükürük, bu bakteri plâğını bir ölçüde eritiyorsa da, tam yeterli olamıyor ve bizzat kendisi, bakterilerin yaşaması için güzel bir ortam teşkil ediyor. Bu bakımdan diş sağlığındaki en önemli husus, bu plâğın sık sık temizlenmesi, yâni mekanik temizliğin sağlanması oluyor.
Efendimiz:
“Ümmetime zahmet vermekten çekinmeseydim, her abdest aldıkça misvak kullanmalarını emrederdim” derken, bu hususu mükemmel bir şekilde dile getirmiştir.
Söz konusu ettiğimiz MEDICINA adlı dergi, batıda “Salvador Persıca Linn” adıyla bilinen misvağın tesirini, aynen şu cümlelerle izah ediyor:
“Bu stikler (misvak çubukları), dişlerde meydana gelen plâğı hem mekanik olarak, hem de plâğı teşkil eden maddelerle kimyevî reaksiyona girmek suretiyle temizliyor. Bu çubukların dişleri beyazlatan ve koruyan flörür, silikon, alkoloid-ler, uçucu nebatî yağlar, reçine, sakızlar, tanninler ve antrakinonlar ihtiva ettiği, dişleri temizlemenin yanısı-ra diş etlerim stimüle edip, şişme ve kanamaları iyileştirdiği anlaşılmıştır.”
Peygamber Efendimiz; “Misvakla ağız ve dişleri temizlemek ölümden başka her derde devadır” derken, acaba bu bitkinin üzerinde laboratuvar araştırması mı yapmıştır? Elbette hayır. Bu ifadesi, onun peygamber olduğunu ispat eden delillerden sadece birisidir.
Evet sevgili okuyucularımız. Misvağın akılalmaz özellikleri, artık tıbben tes-bit edilmiş ve bu bitkinin diş temizliği için halkedildiği sabit olmuştur. Peygamber efendimiz, “Misvakla ağız ve dişleri temizlemek ölümden başka her derde devadır” derken, acaba bu bitkinin üzerinde laboratuvar araştırması mı yapmıştır? Elbette hayır. Bu ifâdesi, onun Peygamber olduğunu isbat eden binlerce delilden sadece birisidir ve ancak günümüzde, tam olarak anlaşılmıştır.