Şâfiîler sabah namazını daha gerçek tan başlar başlamaz, ortalık aydınlanmadan kılarlar. Hanefîler ise ortalığın biraz aydınlanmasını beklerler. Yurdumuzun coğrafî konumuna göre takvimlerde yazılı olan imsak vaktinden ortalama 20-30 dakika sonra Şafiî vakti nazara alınarak sabah namazı kılma- bilir. Yatsı vaktinin teşekkül etmediği kuzey enlemlerdeki ülkelerde bu vaktin girmediği aylarda hakiki gece yansından (2) 35 dakika sonra sabah namazı kılmabilir.
ÖĞLE NAMAZI: Önce kılman dört rek’at sünnet, dört rek’at farz ve sonra kılman iki rek’at son sünnet olmak üzere toplam on rek’attan meydana gelen öğle namazının vakti zeval denilen güneşin tam tepe noktasından geçtiği andan (3) başlar ve zeval anındaki gölge hariç her şeyin gölgesi bir misli olana kadar devam eder. Eşyanın gölgesinin bir misli olduğu zamana asr-ı evvel, birinci ikindi zamanı adı verilir. Mümkün mertebe öğle namazım bu vakit içinde kılmalıdır. Bu zaman zarfında yetiştirilemezse yine her şeyin gölgesi, vezal gölgesi hariç, kendisinin iki katı olana kadar da kılmabilir. Bu ikinci vakte de asr-ı sâni, ikinci ikindi adı verilir. Bütün müctehid imamlar öğle namazı vaktinin birinci ikindi vaktine kadar olan kısmında ittifak etmişlerdir. Bir kısım müctehid imamlar da ikinci ikindi vaktine kadar devam edeceğine kail olmuşlardır.
İKİNDİ NAMAZI:
Önce kılman dört rek’at sünnet ve dört rek’at farz olmak üzere toplam sekiz rek’attan meydana gelen ikindi namazının vakti yukarıda anlatılan öğle vaktinin bitiminden başlar ve güneşin batacağı zamana kadar devam eder. Bir hadîs-i şerifte sevgili Peygamberimiz: «…Güneş batmadan önce ikindi namazının bir rek’atma yetişen kimse ikindiye yetişmiş ve onu edâ olarak kılmıştır…» buyurmuşlardır.
NAMAZ VAKİTLERİ
22
Eyl