Kısa adı TÜBİTAK olan Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ortaöğretim ve üniversite düzeyinde fen öğretimini desteklemek, bu alanda yetenekli öğrencileri araştırmaya yöneltmek ve böylece gençlerimizin geleceğin bilim adamları olarak yetişmelerini teşvik etmek amacıyla her yıl lise ve üniversite öğrencileri arasında Bilimsel Proje Yarışması düzenlenmektedir.
Ülkemizdeki ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhu-riyeti’ndeki tüm lise ve üniversite öğrencilerine açık olan bu yarışmaya her öğrenci geliştirdiği bir araştırma projesiyle katılmaktadır. Yarışmaya katılacak projelerin lise öğrencileri için fizik, kimya veya biyoloji; üniversite öğrencileri için fizik, kimya, biyoloji, tıp ve mühendislik dallarında olması gerekmektedir.
1984 yılında düzenlenecek bilimsel proje yarışması ile ilgili duyurular tüm liselerimize ve yüksek öğretim kurumlarına gönderilmiştir. Bu yıl’ki yarışmaya katılmak isteyen gençlerimizin okul müdürlüklerine ve falkülte sekreterliklerine gönderilmiş bulunan başvuru formlarını doldurarak yine kendi okulu veya fakültesi kanalıyla en geç 9 Mart 1984 tarihine kadar TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu Sekreterliği – Atatürk Bulvarı 221, Ankara adresine ulaştırmaları gereklidir.
Bu başvurular bir seçici kurul tarafından incelenecek ve sergiye ‘katılması uygun görülecek projelerin sahiplerine durum bildirilerek projele-
1983 Yılı Proje Yarışması’nda lise fen dalında yer alan bir projenin sergilendiği
köşe.
rini geliştirmeleri ve 20 Mayıs – 2 Haziran 1984 tarihleri arasında Ankara’da Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde açılacak sergiye hazırlanmaları istenecektir. Bilimsel Proje Sergisine Ankara dışından katılacak proje sahiplerine Ankara’ya seliş-dönüş yol ücretleri ile Ankara’da bulundukları sürece günde 500 TL. ödenecektir.
Sergiye katılan projeler üniversite öğretim üyelerinden oluşacak jüriler tarafından YARATICILIK, BİLİMSELLİK, BÜTÜNLÜK, TEKNİK BECERİ, AÇIKLIK, SUNULUŞ BİÇİMİ ve YAZILI BELGELER bakımından değerlendirilecek ve her dalın en başarılı projelerine aşağıdaki ödüller ile birer başarı belgesi verilecektir.
ÖĞRENCİLERARASI BİLİMSEL PROJE ÖDÜLLERİ
Derecesi LİSE PROJE Öğrenci Ödülü öğretmen ödülü ÜNİVERSİTE PROJE öğrenci ödfilü
Birine! 25.000.— 20.000.— 30.000.—
İkinci 30.000.— 15.000.— 25.000.—
Üçüncü 15.000.— 10.000.— 20.000.—
Teşvik 10.000.— — 15.000.—
Bilimsel proje yarışmasına katılmak isteyen gençlerimiz, lise müdürlüklerine ve fen alanında öğretim yapan fakülte dekanlıklarına gönderilen ve Kurumumuz yayını olan Araştırma Projesi Hazırlama Rehberinden yararlanabilecekleri gibi aynı rehberi Kurumumuzdan da isteyebilirler.
İyi bir bilimsel ve teknik proje hazırlamayı düşünen gençlerimizin aşağıdaki açıklamaları dikkate almaları yararlı olacaktır.
Bir araştırma projesi genellikle üç basamakta ele alınır.
i. Proje Konusunun Seçilmesi :
Öğrenci proje konusunu seçerken konunun çok sınırlı ve belirli sorulan cevaplandıracak nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca çok pahalı ve bir öğrencinin çevresinde bulamayacağı araç ve gereç isteyen bir araştırma konusu seçil-memelidir. Bunun yerine her öğrencinin kendi çapında ve olanakları çerçevesinde yakınındaki tabiat olaylarını, bitki ve hayvan topluluklarını incelemeyi veya basit araç gereçlerden yararlanarak orijinal bir alet veya makina yapmayı düşünmesi daha pratik bir yöntemdir. 1983 yılında düzenlenen yarışmalarda ödül kazanan projelerden birkaçının konusu şunlardır :
Aydınlatma ve ısıtmada enerji tasarrufu sağlayan elektronik devre, yoğurt tozu elde etme, adi kağıdın yeni bir yöntemle beyaz kağıda çevrilmesi
II. Araştırma Projesinin Hazırlanması :
Bilimsel ve teknik projelerin hazırlanmasında Bilimsel Yöntem’i uygulamalıyız. Yapılacak çalışmanın bilimsel yöntemin izlediği basamaklardan geçtikten sonra sonuca ulaşması ve bulguları ortaya koyması gereklidir. Bir bilimsel çalışmada aşağıdaki basamakları izlemek yararlıdır :
1. İlgilendiğimiz konu ile ilgili olayların incelenmesi ve gözlenmesi.
2. incelemek istediğimiz problemin tanımlanması.
3. Konuyla ilgili teorik ilişkilerin ve hipo-lerin saptanması.
4. Hipotezlerin geliştirilmesi.
5. Hipotezlerin denenmesi ya da gözlenmesi.
6. Deneyler ya da gözlemler sonucu elde len bilgilerin toplanması.
7. Elde edilen veri ve bilgilerin başka yollarda denenmesi.
8. Bilgi ve bulguların yorumlanması.
III. Projenin Sergilenmesi :
Proje yarışmasının en son aşaması araştır-■nızın sergilenmesidir. Hazırladığınız araştır-projesinin sergiye hazrlamnası büyük bir t ve beceri istemektedir.
Projenizi eni 120 boyu 1S0 cm’lik bir pano
1984
1983 Yılı Proje Yarışması’nda üniversite fen dalında yer aian bir projenin sergilendiği köşe.
kullanarak sergileyebileceğiniz gibi bir masanın üzerine deneylerinizde kullandığınız araç-gereci koyarak da sergilemeniz mümkündür.
Projenizi sergileyebilmek için araştırmanızda kullanacağınız her türlü bilgi, araç, gereç, geliştirdiğiniz teknik ve bulduğunuz buluşlara ihtiyacınız vardır. Bu malzemeleri ve bilgileri belli bir düzen içinde sergi panonuzun üstünde ve panonuzun önüne koyacağınız masa üzerinde sergilemelisiniz. Araştırmanız hakkında bilgi veren açıklamaları düzgün, temiz ve göze hoş görünecek bir şekilde temiz kağıtlara veya karton üzerine yazmanız yararlı olacaktır. Ayrıca kroki, grafik ve resim gerekli ise bunları da önceden hazırlayarak panonuzda sergilemeniz gerekir.
Gençlerimizi bilimsel araştırma yapmaya özendirmek ve onların gelecekte araştırmacı olmalarını teşvik etmek amacıyla düzenlenen bu yararlı çalışmaya katılmak isteyen öğrencilerimize şimdiden başarılar dileriz.
TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu