Genel

ÖR1HALIN sıf. (fr. euryhaline).

ÖR1HALIN sıf. (fr. euryhaline). Tuzlulukta meydana gelen büyük değişikliklere dayanabilen deniz hayvanlarına verilen sıfat. (L)
ÖRIHALINİTE i. (fr. euryhalinite). Biyol. Bazı deniz hayvanlarının, suyun tuzluluğundaki önemli ve hızlı değişikliklere ölmek-sizin dayanabilme niteliği. (Bu nitelik, deniz hayvanlarının, yağışlaı ve gelgıtleı v.b.-ye göre acı veya çok tuzlu denızkulaklann-da yaşayabilmesi için gereklidir. İrmaklardan denize göç eden yılanbalıkları için de zorunlu bir niteliktir. Bu nitelik derinin tuz geçirmezliğine [müküs], solungaçlarda tuzun atılmasına, organik suyun bir kısmının proteinlerce bağlanmasına v.b. dayanır.) [L]
ÖR1H1GR sıf. (fr. euryhygre). Biyol. Sudaki hava miktarında meydana gelen önemli değişikliklere dayanabilen hayvanlara denir. Zt. STENOHİGR. (L)
ÖRtiYONİK sıf. (fr. euryionigue). Biyol. Alkalilikteki aşırı değişikliklere karşı ko-yabilen canlılara verilen sıfat. (L)
ÖRİK (Nahit Sırrı), türk hikâyecisi ^ romancısı (İstanbul 1895 – ay.y. 1960). Afıta-bı Maarif rüştiyesini bitirdi. Bir süre Hukuk mektebine devam etti (1913). CHmhu-riyet gazetesinde (1928) ve Milli Eğitim bakanlığında mütercim olarak çalıştı. Anadolu’nun çeşitli bölgelerini dolaştı. Eserlerinde daha çok çocukluk hayatının izlen görülür. Hikâyeleri: Kırmızı ve Sıyah (1929), Sanatkârlar (1932); Eski Resimler (1933). incelemeleri: Edebiyat ve Sanat Bahisleri (1933); Tarihî Çehreler Etrafında (1933), Roman ve Hikâye (1933). Romanları: £ve Düşen Yıldırım (1934); Kıskanmak (1946), Sultan Hamid Düşerken (1957). Yol notları: Anadolu (1939); Bir Edirne Seyahatnamesi (1941). Ayrıca, Muharrir (1934) adlı bir oyunu vardır. (M)
ÖRIKAGASIZADE (Haşan Sırrı), türk yazarı (Bursa 1861 – ?, 1933). Mülkiye mektebini bitirdi. Saray tercümanlığı, Maarif ve Rüsumat mektupçuluğu, Dârülmuallımın ve Hukuk mektebinde öğretmenlik yaptı, ikinci Meşrutiyetten sonra ıüsumat emınlıgı ve umum müdürlüğü görevlerinde bulundu. Eserleri: Hukuku Hususiye-i Düvel (Devletler özel Hukuku); Osmanlı Coğrafyası;
Hukuku Düvel Noktayı Nazarından Os-manlı-İtalyan Muharebesi. Abdülhamid II -nin sarayındaki gözlemlerini bir yazı dizisi halinde Vakit gazetesinde yayımladı. (M) ÜRİSEFAL sıf. (fr. eurycephale). Antro-pol. Enlemesine azamî çapı önden arkaya çapına yakın olan ve bu sebeple geniş ye öne doğru çıkık görünen kafatasına denir. + I. Bu karaktere sahip kimse: Huxley, kranyometre listesindeki brakisefallere öri-sefal adını verirdi. (L)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir