ÖR1HALIN sıf. (fr. euryhaline). Tuzlulukta meydana gelen büyük değişikliklere dayanabilen deniz hayvanlarına verilen sıfat. (L)
ÖRIHALINİTE i. (fr. euryhalinite). Biyol. Bazı deniz hayvanlarının, suyun tuzluluğundaki önemli ve hızlı değişikliklere ölmek-sizin dayanabilme niteliği. (Bu nitelik, deniz hayvanlarının, yağışlaı ve gelgıtleı v.b.-ye göre acı veya çok tuzlu denızkulaklann-da yaşayabilmesi için gereklidir. İrmaklardan denize göç eden yılanbalıkları için de zorunlu bir niteliktir. Bu nitelik derinin tuz geçirmezliğine [müküs], solungaçlarda tuzun atılmasına, organik suyun bir kısmının proteinlerce bağlanmasına v.b. dayanır.) [L]
ÖR1H1GR sıf. (fr. euryhygre). Biyol. Sudaki hava miktarında meydana gelen önemli değişikliklere dayanabilen hayvanlara denir. Zt. STENOHİGR. (L)
ÖRtiYONİK sıf. (fr. euryionigue). Biyol. Alkalilikteki aşırı değişikliklere karşı ko-yabilen canlılara verilen sıfat. (L)
ÖRİK (Nahit Sırrı), türk hikâyecisi ^ romancısı (İstanbul 1895 – ay.y. 1960). Afıta-bı Maarif rüştiyesini bitirdi. Bir süre Hukuk mektebine devam etti (1913). CHmhu-riyet gazetesinde (1928) ve Milli Eğitim bakanlığında mütercim olarak çalıştı. Anadolu’nun çeşitli bölgelerini dolaştı. Eserlerinde daha çok çocukluk hayatının izlen görülür. Hikâyeleri: Kırmızı ve Sıyah (1929), Sanatkârlar (1932); Eski Resimler (1933). incelemeleri: Edebiyat ve Sanat Bahisleri (1933); Tarihî Çehreler Etrafında (1933), Roman ve Hikâye (1933). Romanları: £ve Düşen Yıldırım (1934); Kıskanmak (1946), Sultan Hamid Düşerken (1957). Yol notları: Anadolu (1939); Bir Edirne Seyahatnamesi (1941). Ayrıca, Muharrir (1934) adlı bir oyunu vardır. (M)
ÖRIKAGASIZADE (Haşan Sırrı), türk yazarı (Bursa 1861 – ?, 1933). Mülkiye mektebini bitirdi. Saray tercümanlığı, Maarif ve Rüsumat mektupçuluğu, Dârülmuallımın ve Hukuk mektebinde öğretmenlik yaptı, ikinci Meşrutiyetten sonra ıüsumat emınlıgı ve umum müdürlüğü görevlerinde bulundu. Eserleri: Hukuku Hususiye-i Düvel (Devletler özel Hukuku); Osmanlı Coğrafyası;
Hukuku Düvel Noktayı Nazarından Os-manlı-İtalyan Muharebesi. Abdülhamid II -nin sarayındaki gözlemlerini bir yazı dizisi halinde Vakit gazetesinde yayımladı. (M) ÜRİSEFAL sıf. (fr. eurycephale). Antro-pol. Enlemesine azamî çapı önden arkaya çapına yakın olan ve bu sebeple geniş ye öne doğru çıkık görünen kafatasına denir. + I. Bu karaktere sahip kimse: Huxley, kranyometre listesindeki brakisefallere öri-sefal adını verirdi. (L)
ÖR1HALIN sıf. (fr. euryhaline)
20
Şub