PAPATYA (KOYUN GÖZÜ, BÂBÛNEC)
Arabçası : Bâbûne, Bâbûnec, Ukhuvân.
Farsçası : Bâbûnec, Tüffâhel-arz,Babûnek, Ukhuvân
Lâtincesi : Matricaria chamomillia.
Yetiştiği yer ve çeşitleri: Bahçelerde, çayırlarda, tarlalarda, kırlarda yetişir. Birkaç çeşittir.
Kullanılan maddesi: Çiçeği yağı.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
a) Bileşikgillerden olup boyu yarım metreye yakın bir bitkidir. Üç çeşittir. Aralarındaki fark sadece çiçeklerinin rengindediiir. Çiçekleri Haziran ve Ağustos aylarında toplanarak güneşte kurutulur. Kuruyan papatyalar kapalı kutularda saklanır.
b) 10 gram kadar papatya bir litre suda çay gibi haşlanarak suyu kaşıkla içildiğinde mideyi düzeltir, gazları giderir, vücuda rahatlık verir, ateşi düşürür, kabızlığı giderir.
c) Aybaşı zorluklarında; idrar zorluğunda lapası kullanıldığında şifası görülür; idrar ve aybaşını söktürür.
ç) Kaynatılarak şekerle içildiğinde erkekliğe kuvvet verir. İshâli önler, sanlığa faydalıdır.
d) Sıcak papatya suyu ile yapılan gargaralar boğaz ve bademcik iltihaplarına, diş etlerinde olan apse ve iltihaplara faydalıdır.
e) Yağı başa sürülse baş ağnsını geçirir. Bele sürülse sancısını giderir. 0 Suyu içildiğinde namaz bozanı ve solucanı düşürür, böbrek taşlannı eritir.
g) Basura faydalıdır, ciğere kuvvet verir.
ğ) Gripten mütevellid ağnlara suyu iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kann ağnlan yapılan yağı ile oğulur.
h) Göğüsü temizler, iştah verir, hazmı kolaylaştırır, kumları döker, tıkanıklığı açar, sancılan dindirir, sar’ayı iyileştirir, dimağdaki şişlik ve yaralan iyileştirir. i) Papatya, aynk kökü, kayışkıran, lâbada, menekşe, mürver çiçeği, şahtere gibi bitkiler birbirine kanştınlarak 5-10 gramı bir litre suda kaynatılır da içilirse vücudun terleyip ferahlamasını sağlar.
j) 90-100 gram kadar zeytinyağı içerisine 20 gram papatya çiçeği konarak hazırlanan ilâç ile romatizmada ağnyan vücut kısımlarına tatbik edildiğinde büyük faydası görülür.
k) Pişirilmişi ile göz yıkansa acısını alır; yine pişirilmişini ka
dınlar doğum halinde içseler kolay doğum yaparlar.
1) Soğuk algınlıklarını geçirmede birebirdir, soğuktan gelme baş ağrısına ve kann şişliğine (İstiska’ya) iyi gelir. Bunun içilecek miktarı 30-40 gr.dır.