Peygamberler tarihinin kaynaklarına gelince: Bunların başlıcası Kuı’anı Kerim ile hadis-i şerif kitablarıdır. Bunlar iki kutsal kaynaktır. En doğru bilgi, ancak bu iki gerçek kaynaktan alınır. Şu da bir gerçek ki, bir kısım peygamberlere ait Tevrat’da, İncil’de ve diğer önceki din kitaplarında olan bazı bilgiler değişikliğe uğramış olduğundan bunlara asla güvenilemez. Tarih kitaplarına gelince, bunların verdikleri bilgilerin çoğu da bir sağlam belgeye dayanmadığından olduğu gibi kabul edilemez. Zaten Peygamber Efendimizin zamanından önceki çağlara “İlk Çağlar” denir ki, bu çağlara ait tarihi bilgileri pek noksandır. Bunun içindir ki, birçok peygamberlerin hayatları bizce bilinmemektedir.
4- Büyük peygamberler arasında bütün hayatı bilinen peygamber, ancak bizim peygamberimiz Hazret-i Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’dir. Peygamber efendimizin bütün kutsal hayatı, olanca ayrıntılarına kadar tamamen kaydedilmiştir. Bu özellik ve şeref, dünyada başka hiç bir kimseye nasib olmamıştır.
5- Peygamberlerin yüksek hayatları üzerinde yazılmış birçok Siyer kitabları vardır. Fakat bunların en geniş ve en mükemmelleri, bizim peygamberimizin yüksek hayat hallerine dair olanlardır. Peygamberimiz hakkında olan ilk siyer kitabını, Tabiin’den (ashabı görenlerden) “Urve” ile, talebelerinden “Zühri”dir. Diğre bir rivayete göre, Peygamber Efendimizin kutsal siretlerini ilk azan zat, hicretin (150) yılında Bağdad’da vefat eden Muhammed İbni İshak’dır.
6- Bugün elde bulunan Siyer kitablarının en eskisi ve en güvenilir olanları şu üç eserdir: (207) tarihinde Bağdad’da vefat etmiş olan Vakıdî’nin Siyer Kitabı. (313) de vefat eden Basra’lı İbni Hişam’ın Siyer Kitabı. (315) yılında Bağdad’da vefat eden Muhammed Taberi’nin yazmış olduğu Siyer kitabıdır. İslâm âlimleri, Peygamber Efendimiz hakkında daha birçok kitablar yazmış oldukları gibi, Avrupalı şarkiyatçı tarihçiler de bu konuda pek çok kitablar yazmışlardır.
Peygamberlerin Siyeri
20
Mar