PLASTİK MERCEKLERİN GELİŞİMİ

PLASTİK

MERCEKLERİN

GELİŞİMİ
Kornea Ön oda

Plastik mercek
Gözbebeği girişi

Kornea Ön oda Dış destek

Plastik mercek

Gözbebeği Kornea Ön oda

Gözbebeği
girişi
Plastik

mercek
Merkezi

retina
Camsı cisim

-Görme 1 Çıkarılan siniri

mercek «ornea buradan ZJcesiliyor

Merkezi retina
İçi çıkarılıyor
Mercek kapsülü
Merkezi retina
Camsı cisim
Görme siniri
Doktorların, göz merceğini almayı ve yara yerine su goçlrmeyen dikiş atmayı öğrenmeleri, yüz yıl kadar bir zaman almıştır. Ama, göze plastik mercek takılmasında en büyük aşama, son birkaç yıl içinde gerçekleştirilmiştir. Tıp teknolojisi, göze uyum sağlayabilecek mercekler ve bunları yerleştirmeye yarayacak araçlar geliştirmede alabildiğine hızlı ilerlemektedir. 1945’ten beri 300.000 plastik mercek ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Mercek ameliyatı sırasında uygulanan üç ana yöntem vardır:

ÖN ODA MERCEĞİ: Gözbebeğine yerleştirilmek suretiyle, İris ve kornea arasındaki köşeye sıkıştırılır. Göz içindeki baskıyı artırarak rahatsızlıklara neden olduğu için değiştirilmesi gerekebilir. Bu yöntem günümüz için pek geçerli değildir.

İRİS LENSİ: Günümüzde en çok kullanılan, HollandalI Comelius B. Binkhorst tarafından gerçekleştirilmiş mercek yerleştirme yöntemidir. Manşet düğmeleri gibi gözbebeğine tutunarak, İkisi ‘irisin önünde, ikisi de arkasında yer alan iki destekten denge alır. Böylece, merceğin yerinden çıkması önlenmiş olur. Buna karşın, geçmişteki deneyler, bu yöntemin de zararlı yönlerini ortaya çıkarmıştır: Bu tür mercek ameliyatı için doktorun kornea üzerinde uzunca bir kesik açması gerekmektedir. Ayrıca gözbebeğinin her oynayışında mercek, irise sürtünecefctir. Bu ise, görüşü azaltacaktır. Ayrıca desteklerin sık sık korneanın iç kısmına baskı yapması sonucu, göz küresi sıvısı, korneaya kadar geçerek korneayı bulandırır. Böyle bir durumda, merceğin yerinden çıkarılması gerekir. Bir başka olum-

nuçta göz sıvısı, korneaya kadar ulaşacak ve bir perde oluşturacaktır. Bu durumda, yeni bir ameliyat gerekecektir. Yeni lens yerleştirme yöntemi ile gözlerinin ön tabakası dar olan ıastalara, yalnızca 1 milimetre genişlikte mer-:ekler uygulanarak, sorunlarına çözüm bulun-naktadır. Alman doktorlar bu konuda, “Yönte-nimiz o denli geçerli ki, bir yıldan beri, kör
suzluk da, merceğin takılması işlemi sırasında, kornea tabakasının esaslı şekilde zarar görmüş olmasıdır.

ARKA ODA MERCEĞİ: Yeni ortaya çıkmış olan bu yöntem, şimdiye dek uygulanan yöntemlerin en geçerlisi ve pratiğidir. Korneada açılan kesik, eskiye göre, çok küçüktür. Kornea, kendisi de açılmayacağı için çok az zarar görecektir.

Bu yöntemi diğerlerinden ayıran en önemli nckta, mercek kapsülünün bırakılıp, yeni merceğin aynı kapsüle yerleştirilmesidir. Böylece, yeni plastik mercek, camsı cisim ve kornea arasına girerek, kendiliğinden yerine oturmuş olur. Camsı cisim artık öne doğru baskı yaparak, korneayı zedelemeyecektir. Bütün bunların dışında, estetik açıdan da, plastik merceğin dıştan bakınca görülmemesi, önemJi bir gelişme sayılabilir.

olan hastaları bile iyileştirdik” diyorlar.

Doktorlar, yeni lens yerleştirme yönteminin bu kadar pratik olmasından dolayı bu tip ameliyatların sayılarının hızla artacağı görüşünü savunmaktadırlar. Almanya’da tüm eyaletlerde bu ameliyatların yıllık 700000 kadar olacağı düşünülmektedir.

Hobby’den çeviren: Sedef ÖLÇER

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*