Sağlık Bilgisi

PROBLEMLİ ÂDET KANAMALARI

PROBLEMLİ ÂDET KANAMALARIproblemli-adet-kanamalari
Âdet kanamaları ile ilgili şikâyetleri iki grupta toplayabiliriz:
1- Âdet arası ağrılar: İki âdet kanamasının tam ortası olan 14. günde ve bunu takip eden 24 saat içinde, karın alt bölgesinde ve
belde ağrılar ortaya çıkar. Ağrılarla birlikte ufak kanamalar da görülebilir. Ayrıca ağrılara bulantı da eşlik edebilir.
Bu şikâyetlere, hekimlik dilinde “yumurtlama sendromu” denir. Genellikle, rahim enfeksiyonu (mikrobik hastalık) geçiren kadınlarda görülür.
N e Yapm alı?
* Eğer hâlâ rahim enfeksiyonu ve buna bağlı iltihaplar var ise; öncelikle bunların tedavisi yoluna gidilmeli; bilahare gerekirse âdet döneminin 2. yarısı boyunca progesteron ve türevleri verilmelidir.
2. Kanama Öncesi Ağrılar:
Kanamalardan bir hafta önce başlayan ve kanama ile birlikte ortadan kalkan şikâyetlerdir. Memelerde, leğende ve bazan vücudun her yerinde kan toplanması ve su birikimi görülür. Sıkıntı ve deprasyonla birlikte memelerde ağrı olur ve meme derisi gerginleşir. Ayrıca memelerin hacmi de büyür. Karında da şişlik görülebilir. Fakat, hasta, her tarafının şiştiğini hisseder. Leğende ağırlık duygusu buna eşlik eder. Şikayetlerle birlikte mizaçta değişme olur; kadın şüpheci, kaygılı ve sinirli görünür. Uyku bozukluğu başlar.
N e Yapm alı?
* Sebepleri çok çeşitli olan kanama öncesi şikâyetlerinde öncelikle kontrol edilecek muhtemel bozukluklar şunlardır:
—Kalp, damar, solunum bozuklukları.
—Alerji kaynaklı bozukluklar.
—Karaciğer, safrakesesi ve böbrek yetmezlikleri.
—Ruhsal gerginliğe yol açan ailevi sebepler.
Âdet Dışı Kanamalar
İlk belirtileri, 25-30 yaşa kadar ağrısız olan kanamaların sancılı şikâyetlere dönüşmesidir. Bu sancılar, kanamanın 2. ve 3. gününde başlayarak son günlerde hat safhaya ulaşır. Kadın, ağrılı cinsel münasebetten ve münasebet sonucu kanamalardan şikâyet eder. Rahim yolu, parmakla muayene edildiği zaman ağrı uyarılır ve kadın rahatsız olursa; dölyatağı mukozası bozukluğundan şüphe etmelidir. Mukoza parçalanmış; parçaları döl yatağı boşluğuna ve rahim yoluna yapışmıştır. Yapıştığı yerde yerleşen mukoza parçaları, küçük adacıklar oluşturur. Adacıkların içerisi kanla doludur. Dölyatağı borularının, karın zarının, yumurtalıkların üzerinde yerleşen mukoza adacıkları, katran mavimsi ya da çikolata renginde düğümcükler olarak teşhis edilirler. Mukoza adacıkları, ufak bir zorlamada patlayarak kanamalara yol açarlar.
N e Yapm alı?
* Şikâyet biçimi, bir ipucu vermekle beraber, karşıt madde ve
rilerek dölyatağı filmi çekilmeli, teşhisi garanti etmek için karın
içine bakma muayenesi yapılmalıdır.
* İlaç tedavisinin netice vermediği ileri vakalarda cerrahi mü
dahale gerekebilir.
* Tedavinin şekli, hastanın gebelik isteyip istemediğine bağlı
dır, Cerrahi müdahalede, mukoza adacıkları kazınırken dölyatağı
borularının zedelenmemesine dikkat edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir