PROGRAMLAMA DİLLERİ

PROGRAMLAMA DİLLERİ

programlama dilleri

programlama dilleri

Bilgisayarın ilk bulunduğu yıllarda, prograa koautları aakina dilinde kodlanarak aaac prograalar yazılmaktaydı. Prograacı bellekteki alanların tantalanaası, deyia ve verilerin adreslenaesi ve ataaaların yapılaası gibi pek çok gereksiz isleai yapaak zorundaydı. Bilgisayarlar gelişerek daha karaasık olunca *aaaç prograalar* yazaak veriasiz ol»aya baslaaistı. Sskil-2 de aakina dili ile yazılaıs aaac prograaın uygulaaası görülaektedir. Makina dilinde prograa yazaanın güdüğü üzerine, kaynak prograalar aakina diline çevrilebilecek şekilde seabolik dillerle yazılaaya başlandı. Böylece çeşitli aaaçlara yönelik BASIC, FORTRAN, COBOL, Pl/1, RP8 gibi seabolik prograalaaa dilleri geliştirildi. Bu dillerde, aakina koduna çevrilebilecek şekilde birtakta seabol, dayia veya koautlır kullanılaıstır. «akina diline göre, yazılışları kolaydır. Ancak bu dillerde yazılaıs kaynak programların, aakina diline çevrilse, yani DERLEME veya YORUMLAMA isleaierinden gecaesi gerekaektedir. Herde bu konuya tekrar defi nü Kektir. Şekil-2 de seabolik dillerle yazılaıs kaynak prograaın, ünce aaac prograaa çevrilaesi, sonra da icra edilaesi görülmektedir.

Ticari uygulaaalarda en cok kullanılan probleae yönelik (probleae göre yapıtı oluşturulan) bir dildir. Deyialeri ianki İngilizce cüaleler gibidir. Akis diyagraaı gerekaeden yazılabilen prograalardan biridir. Kütük kullanışı ve rapor dökae iılealeri için un itence yetenekli bir dildir.

BASIC (Beginners Ali Purpos* Symbolic Instruction Coda)

Önsöz bölilimde de değinildiği gibi eğiti* atacıyla gelistirilaistir. Aaa bugün aikro bilgisayarlarda en yaygın kullanılan dillerden biridir. FORTRAN dilinin bazı özelliklerini alıakla birlikte veri giril ve cıkıı iılealeri kolay bir dildir. Cok kolay öğrenilebilir. Rapor döküaleri için uygun değildir. Daha cok ticari ve biliaeel aaadar için kullanılmaktadır.

DERLEYİCİ VE YORUMLAYICI DİLLER •

Seabolik dillerin, aakina tarafından anlaıılabilaeıi için, aakina diline çevrilaeti gerektiği daha önce belirtilaiıti. l«te bu illeti yapabilaek için DERLEYİCİ (Coapiler) ve V0RUHLAY1CI (Interpreter) prograılar geliıtirilaiıtir. Derleyici kaynak prograaı, icra etaeden öne» bir vtya birkaç adiMİa t ütü ile aakina diline (aaac prograaa) çevirir ve icra edilaek üzere bellekte aaklar. Derleyiciler aikro, bilgisayarlara genellikle disketten yüklenir. Ev bilgisayarlarında yaygın değildir.

Yorualayıcılar kaynak prograıı icra ederken satır satır inceleyerek aakina diline çevirirler. Bu özelliklerinden dolayı yavaş çalışırlar. Ancak prograa yazılırken veya geliştirilirken kadeee kadeae il eri endi ği için prograKiya büyük kolaylık (ağlarlar.

Basic dilini aakina diline ceviraek için her ikiıide kullanılaaktadır. Mikrobilgisayarlarda da har ikiside yaygın olarak kullanılır. Fakat ev bilgisayarlarında derleyici kullanıaı yaygın değildir. Ev bilgisayarlarında BASIC yoruılayıcısı, ROM (Read Only Hetory ■ Yalnız Okunan Bellek) içinde bulunur. Bir elektronik devredir.

NOT ı BASIC öğrenmeye yeni başlayanların siadilik ba konu üzerinde fazla durmaları tavsiye edilir. Ev bilgisayarları bu islesleri prograKiya hissettiraeden yapaaktadır. Programınızdaki hata uyarıları verilirken bu islealer kendiliğinden yapıltaktadır.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*