■ AOl ‘in “Uluslararası Sakatlar Yılı” olduğu-l»ö I nu herhalde duymuşsunuzdur.. Yıl boyunca Birleşmiş Milletlerin bütün üye devletleriyle bu devletlerin uzman kuruluşları, bu arada Dünya Sağlık Teşkilatı, bir yandan, bugün fiziksel ya da ruhsal bir sakatlığı olanlara yardımcı olmak, bir yandan da şimdiki halde bir sakatlığı olmayanları böyle bir durumdan korumak için ellerinden gelen çabayı göstereceklerdir.
Kazaları önlemek için çeşitli yollar vardır. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde halka trafik güvenliği öğretilmelidir. Karşıya geçmeden önce, herkes iki yana bakmak gerektiğini bilir; buna karşın her yıl trafik kazasından binlerce insan ve özellikle çocuk ölüyor, bir o kadarı da yaşam boyu sakat kalıyor
ve boğulma tehlikesi vardır. O halde yüzmeyi öğretmelidir, bu bir gün insanın canını kurtarır
Evde de tehlikeli yer ve durumlar olabilir. Kuyu ve baca gibi tehlikeli yerler, içine kimsenin düşmemesi için korunmalıdır. Gaz lambalarıyla sobalar da, kullanırken özel bir dikkat ister. Herkesçe bilinmesi doğal olan bu basit önlemler, topluluğun sorumlularınca üzerinde titizlikle durulması gereken şeylerdendir. (Topluluk, çok uzaklarda bir küçük köy ya da büyük bir kentte kalabalık bir banliyö olabilir.)
Bu sayfadaki resimler son günlerde Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından yayımlanan ve E. Helan-der, P. Mendis ve G. Nelson tarafından derlenen “Toplumda Sakatların Eğitimi” adlı bir el kitabından alınmıştır.
Bu el kitabı yalnız sakatlıklardan korunma konusunda bilgi vermekle kalmıyor, ayrıca plancılarla
töplum )) der) er) ne ı/<? öğretmenlere şu ya da bu
biçimde sakatlanmış kişilere, nasıl yardım edileceğini açıklayan ayrı bölümler içeriyor Örneğin işitme, konuşma, görme ya da öğrenme güçlüğü çeken lerle, güçlükle yürüyebilenler, sara ya da başka anormal bir hali olanlar., vb.. Bütün bu insanlar SÎZLERİN yardımına muhtaçtır, Ulusiararası Sakatlar Yılı da böyle bir yardıma başlamak için en elverişli fırsattır.
Bir an için, Tanrı korusun, anadan doğma kör olduğumuzu yada içinde bulunduğumuz dünyanın sadece bir bölümünü görebildiğimizi düşünelim. Resimde görüldüğü gibi, anne, baba yada öğretmen bir çıngırak yada yüksek ses çıkaran bir başka aletle gözleri görmeyen bir yavruya mesafe ve yön kestirmede yardımcı olabilir.
Kör, sağır yada topal kişiler, yüksek trafıkli yollarda karşıdan karşıya geçerken çok korkulu bir duruma düşerler. Böyle kimselere, gücü yetenlerin mutlaka yardım etmesi gerekir. Bunlara ayrıca, otobüse binip inerken de yardım etmelidir.
Hepsinden önemlisi bunlara karşı çok sabırlı ve hoşgörülü olmaktır. Sakatların kendilerine yaşamı yorucu kılan bu durumlarında, çok kez, kişisel bir kusurları yoktur. Onlar da elbet bizim tad aldığımız şeylerden yeterince yararlanmak isterler Uluslararası Sakatlar Yılı sakatlara yardım için iyi bir fırsattır.