SAVAŞIN SONUÇLARI
Savaşın dünya çapında yayılması, 1914-1918 Savaş den daha fazla bir nitelik taşır. Latin Amerika, Avustraly; ci Afrika’nın bir bölümü dışında, savaş her yeri kasıp ka bütün okyanuslara sıçradı.
Ağır bilanço
İnsan kayıpları korkunç boyudara ulaştı: 50 milyon kadın öldü ve ilk kez sivil halktan ölenlerin sayısı asker üstüne çıktı. Kimi ülkeler bu ölümlerden çok fazla e SSCB, nüfusunun yüzde 10’unu, Polonya yüzde 20’sin lavya yüzde lO’undan fazlasını yitirirken, savaşa katılan yısımn fazlalığına karşın, Amerikalıların yalnızca yüzde savaştan geri dönemedi.
Japonya ve Avrupa enkaz haline geldi. Polonya, sana) rinin yüzde 80’ini yitirdi. Fransa’da yıkımlar, Birinci Dür şı’ndakinin çok üstündeydi.
İlerlemeye duyulan inanç, daha önce Birinci Dünya ! de örselenen insan toplumlarının bilimin yardımıyla ms; daha saygı duyacağı bir uygarlığa kavuşturacağı düşüne; savaşın bir başka kurbanıdır. Yoğun bombardımanlar, atı basının yapılması, insanoğlunun yok etme gücünü bir k ortaya koydu. Nazilerin ve Japon Ordusu’nun acımasız! dünya öğrendi. Avrupa’nın işgali, Fransa’da Oradour ne’da yapıldığı gibi tüm bir köyün yok edildiği kadiamla: tı. İşkence, rehin almalar ve uluorta infazlar işgal ordula temli bir biçimde uygulandı. Özellikle, Nazilerin Yahud geneler ve Slavlar için inşa ettikleri toplama kampları vı leri yok etme politikası, büyüklüğüyle ve baş vurulan y< tizliğiyle vicdanları derinden yaraladı: savaş öncesind pa’da yaşayan 10 milyon Yahudiden 6 milyonu savaş korkunç koşullar içinde yaşamlarını yitirdi.
Bu cinayetlerin yarattığı heyecan uzun süre devam e tefikler’in Nümberg’de, Nazi önde gelenlerinin bir bölün şı açtıkları dava (ekim 1945-ekim 1946), Alman devlet nin yardımıyla, işlenmiş cinayetlerin boyutunu tüm kc ğuyla gözler önüne serdi: dava, on iki Alman sorumlun suçu veya insanlık suçundan (temeli bu davaya dayana