Genel

Schmidt, Helmut

Schmidt, Helmut

Alman siyasetçisi (Hamburg 1918). İkinci Dünya Sava-

Federal Almanya Cumhuriyeti’nin beşinci başbakanı Helmut Schmidt, SSCB ile Batı arasındaki yumuşama siyasetini desteklemiş ve uluslararası konferanslarda, Batı Avrupa’nın başlıca sözcüleri arasında yeralmış, 1990’da anılarını yayınlamıştır.

§: na katılan Helmut Schmidt, savaştan sonra Hamburg Crtiversitesi’nde iktisat öğrenimini tamamlayıp (1949), s;\asete atılarak Sosyal Demokrat Parti’den milletvekil­ine (1953) seçildi. Partinin başkan yardımcılığına ge- rr’iip (1968), Liberal Parti’yle koalisyona gidilmesine Tiuhalefet etmesine karşın, kurulan koalisyon hüküme- : ”de Savunma bakanlığına atandı (Ekim 1969). Maliye aakanlığına (Temmuz 1972) getirilip, W. Brandt istifa edmce Sosyal Demokrat Parti başkanlığına seçilerek, Mavıs 1974’te başbakanlığa getirildi. Petrol bunalımı ve 3ara sorunları konusunda ABD savlarını destekleyip, Fransa’yla ilişkileri düzeltmeye çalıştı. Türkiye’ye yaptı­ğı resmî ziyaretinde (Mayıs 1976), Alman sermayesine îvoîaylık gösterilmesi karşılığında, iki ülke arasındaki ikti­sadi ilişkilerin geliştirilebileceğini söyledi; Kıbrıs konu­sunda çözümün gerçekleşmesi için, Türkiye’nin ödün sermesi, Yunanistan’ın da anlayışlı davranması gerekti­ğini ileri sürdü. 1976 ve 1980 seçimlerini de partisinin <azanmasıyla görevini sürdürüp, partinin yerel seçim­lerde uğradığı yenilgilerden (1981-1982) sonra, koalis­yon ortağının desteğini çekmesi üstüne, 1 Ocak 1982’de düşürüldü.

Schnitzer, Edward: Bk. EMİN paşa.

Schoenberg, Arnold: Bk. schönberg, ARNOLD.

Schongauer, Martin

Alsacelı ressam, desinatör ve gravürcü (Colmar 1450’ye d.-Brisach 1491). Casnar İsenmann’ın yanında çıraklık yaptığı sanılan Martin Schongauer, özellikle Ro- gier van der VVeyden’in etkisinde kaldı. Gereksiz çizgi­lerden kaçınarak, çeşitli durumların dramatik yoğunlu­ğunu büyük bir başarıyla yansıttığı yapıtlarıyla, Ren böl­gesi Ortaçağ gizemciliğinin son büyük temsilcisi ve re­simde Flaman “rönesansı”nın mirasçısı sayıldı. Resim­lerinin çok azının (Meryem Cül Fidanlığında, 1473, Colmar, Sankt- Martin kilisesi; vb.) korunabilmesine karşılık, desenleri ve kazı kalemiyle yapılmış 100’ü aş­kın gravürü (İsa’nın Çilesi, Meryem’in Yaşamı dizileri; vb.) günümüze kaldı.

Schopenhauer, Arthur

Alman filozofu (Danzig 1788-Frankfurtam Main 1860). Danzig’e (günümüzde Gdansk) yerleşmiş Hollanda asıllı zengin bir tüccar ailesinin oğlu olan Arthur Scho- penhauer, 1793’te PrusyalIların Danzig’i almaları üstü­ne, ailesiyle Hamburg’a göçtü. 9 yaşında, Fransızca öğ­renmesi için Le Havre’a (Fransa) gönderilip, 1799’da Hamburg’a dönerek özel bir okulda öğrenimini sürdür­dü.

1803’te İngiltere,: Paris, Lyon, Cenevre, Toulon, Sa­voie ve Bavyera’ya uzun bir yolculuk yapıp, 1805’te bir süre Danzig’deıkaldıktan sonraHamburg’a döndü ve ti­caret öğrenimine başladı. Bu arada babasının intihar et­mesi üstüne, annesi Weimar’a çekilerek çevresine bir­çok sanatçı ve yazarı (bu arada Goethe) toplayınca, Schopenhauer de ticaret öğrenimini yarım bırakarak Weimar’a gitti ve eski dilleri öğrendi. 1809’da Gottin­gen ve Berlin’de tıp öğrenimine başlayıp, kantçı felsefe­yi öğrenerek, Fichte’nin deneylerini izledi. 1813’teje- na’da Uberdie Vierfache Wurzel des Satzes vonZure- ichenden Grunde (Yeterli Nedenin Dört Kökü Üstüne) adlı teziyle doktorasını verip, Weimar’a dönerek Goet- he’yle dostluk kurdu ve doğubilimci Friedrich Maier’in etkisiyle Hint felsefesini öğrendi. Annesiyle arası açıldı­ğı için Dresden’e giderek dört yıl kalıp, çeşitli ülkelere yolculuklar yaptıktan sonra, Berlin Üniversitesin’de do­çentliğe getirildi. Bir kolera salgının patlak vermesi üstü­ne Frankfurt’a yerleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir