SELİMİYE KIŞLASI, III. Selim tara-indan Üsküdar’ın güneybatısında Hizamı Cedit askerleri için yaptırılan fe^ia (1800). Kışla, Kanunu Sultan Süleyman’ın 1555’te yaptırdığı, 17. jüzyıldan sonra terk edilen ve 34’te III. Selim tarafından yıktırı-ı Üsküdar yâ da Kavak Sarayı ye-yaptırıldı. 1807 Yeniçeri Ayak-rıası’nda bu ilk kışla yandı, II. ımut zamanında Mimar Krikor ıira Balyan’a kâgir olarak yeni-yaptırılmaya başlandı. Bir cep-ri yapıldıktan sonra padişahın öl-riyle, Abdülmecit zamanında de-edilerek diğer üç cephesi uzun sürede (1842-1853) tamamlandı.
oldukça geniş bir alan üzerindir (Marmara’ya bakan cephesi m., yan cephesi de 200 m. nluktadır). Her cephesindeki kat 3i farklıdır. 3.000 pencereyle ay-jnan binada 228 büyük oda var-. Dikdörtgen biçiminde geniş bir jeyi çevreleyen dört köşesinde Ji katlı kuleler yükselir. Kışla çift li çatıyla, kulelerin üzeriyse di-kubbeciklerle örtülüdür. Kırım
Savaşı’nda hastane, i. ve II. Dünya Savaşı sırasında kışla, bir süre tütün deposu, sonra askeri ortaokul olarak kullanılan Selimiye Kışlası, 1963’te 1. Ordu Karargâhı haline getirildi.