Genel

SELİMİYE KIŞLASI

SELİMİYE KIŞLASI, III. Selim tara-indan Üsküdar’ın güneybatısında Hizamı Cedit askerleri için yaptırılan fe^ia (1800). Kışla, Kanunu Sultan Süleyman’ın 1555’te yaptırdığı, 17. jüzyıldan sonra terk edilen ve 34’te III. Selim tarafından yıktırı-ı Üsküdar yâ da Kavak Sarayı ye-yaptırıldı. 1807 Yeniçeri Ayak-rıası’nda bu ilk kışla yandı, II. ımut zamanında Mimar Krikor ıira Balyan’a kâgir olarak yeni-yaptırılmaya başlandı. Bir cep-ri yapıldıktan sonra padişahın öl-riyle, Abdülmecit zamanında de-edilerek diğer üç cephesi uzun sürede (1842-1853) tamamlandı.

oldukça geniş bir alan üzerindir (Marmara’ya bakan cephesi m., yan cephesi de 200 m. nluktadır). Her cephesindeki kat 3i farklıdır. 3.000 pencereyle ay-jnan binada 228 büyük oda var-. Dikdörtgen biçiminde geniş bir jeyi çevreleyen dört köşesinde Ji katlı kuleler yükselir. Kışla çift li çatıyla, kulelerin üzeriyse di-kubbeciklerle örtülüdür. Kırım
Savaşı’nda hastane, i. ve II. Dünya Savaşı sırasında kışla, bir süre tütün deposu, sonra askeri ortaokul olarak kullanılan Selimiye Kışlası, 1963’te 1. Ordu Karargâhı haline getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir