SEMT PAZARI | İSTANBUL’UN EN BÜYÜK PAZARI FATİH ÇARŞAMBA PAZARI

SEMT PAZARI

E ENGİN KABAN

fatih çarşamba pazarı

fatih çarşamba pazarı

TÜRKİYE’DE ŞÖHRETİ, BULUNDUKLARI SEMTİN VEYA ŞEHRİN SINIRLARINI AŞMIŞ BİR ÇOK SEMT PAZAR! VAR, BUNLARDAN BAZILARINI SİZLER İÇİN DERLEDİK.

İSTANBUL’UN EN BÜYÜK PAZARI FATİH ÇARŞAMBA PAZARI

Herhalde duymayan yoktur. Zira Türkiye’yi bile aşmış bir pazardır. İstanbul’un Fatih ilçesinin Çarşamba semtinde kurulur. Çarşamba Pazarı 7 ana cadde ve 17 sokak üzerinde kuruluyor. Bu caddelerden üçünün, sokaklardan da on birinin tamamı pazara ayrılıyor. İğne atsanız yere düşmeyen Çarşamba Pazan’nda giyim, sebze ve meyvenin yanı sıra canlı çiçek, porselen, tencere tava gibi akla gelen hemen her şey satılıyor. Pazara İzmit, Bursa, Edime, Tekirdağ’dan gelenler var. Bolu, Kastamonu ve Trakya’dan da mamul geliyor. Bazı tezgahlarda kredi kartı kabul ediyor. Ünlü markaların fabrikalarından toplanmış rengârenk ve çeşit çeşit kumaşlar, perdeler, kaplamalık kumaşlar, battaniyeler, pikeler, en kaliteli markaların tasarladığı kıyafetlerde bile bulunmayan süslemeler, en son moda kıyafetler, ayakkabılar, çantalar, lüks mağazalarda satılan her türlü ev eşyası… Devasa alışveriş merkezlerine icvasla adım atmak ne kadar zor olsa da sıcak ortamıyla hemen sizi içine alıveriyor.

BODRUM MAZI KÖYLÜ PAZARI’NDA HALILAR, ÖRTÜLER IL6I GÖRÜYOR

Bodrum’un Mumcular beldesine bağlı ünlü Aşağı ve Yukan Mazı köylerinin pazarı, Bodrum Yanmadası’nda tek köy pazarı. İki köyün arası 4 kilometre. Yukan Mazı’da 80, Aşağı Mazı’da 60 tezgah kuruluyor. Bodrum, Milas ve Yatağan’dan ve civar köylerden gelenler meyve-sebze ile evlerinde yaptıkları ürünleri satıyorlar. Pazar’da Pmarlıbelen, Çökertme, Kızılağaç ve Kurudere köylerindeki genç kızların evlerinde yaptığı örtüler, perdelikler ve kaneviçeler ilgi görüyor. Bozalan, Mumcular ve Türkevleri Köyü’ndeki ev tezgahlarında dokunan halı ve kilimler de satılıyor. Taze ürünler öğle saatlerinde tükendiğinden erken gitmekte yarar var.

BOLU KÖYLÜ PAZARI’NDA PAZARCILAR KADIN, HER ŞEY ORGANİK

Pazartesi günleri 600 köylü, bin metrekarelik alanda pazar kuruyor. Satıcıların çoğu kadın. Sebze, meyve ve süt ürünleri açısından Bolu’daki tüm pazarlann tek hakimi olan kadınlar, yetiştirdikleri ürünleri satıyorlar. “Artık pazarlara alıştık, evde sıkılıyoruz” diyen köylü kadınlar, dağ çileği, mantar ve yaban bitkileri de satıyor. Pazarda satılan tarhana, erişte, tereyağı, pekmez, salça, güneşte kurutulmuş meyveler, süt ürünleri vb. hepsi organik. Büyük şehirlerin AVM’lerine talim eden hanımlar, gerçek bir pazarda dolaşmanın, rengi ve kokusu her mevsim değişen tarlalarda dolaşmaya benzediğini bilmezler.

GÜZELYALI (ÜÇKUYULAR) PAZARI İZMİR’İN GELENEKSEL PAZARI

İzmir’in en eski pazarlarından biri olan Güzelyalı Pazarı, Üçkuyular Meydam’nm adıyla anılıyor.

Çeşme çıkışında bulunan pazar yeri, yazın İzmirlilerin akınma uğruyor. Çarşamba ve pazar günleri kurulan pazarda meyve sebze, kuruyemiş, taze balık, giyecek, zücaciye satılıyor. 200’e yakın tezgâh bulunuyor. Pazarcı esnafının dışında Çeşme, Urla, Karaburun gibi ilçelerin üreticileri de mallarını satmak için bu pazarı seçiyorlar. Üreticilerden mal almak isterseniz çarşambayı tercih edin. Özellikle Ege’nin çeşit çeşit şifalı otlarını bahar ve sonbaharda bulabilirsiniz.

GÖNEN OYA PAZARI EL EMEĞİ, GÖZ NURU

Yıllardır Kaplıcaları ile adından söz ettiren Balıkesir’in Gönen İlçesi, bundan sonra İğne Oyalan ile de adından bir hayli söz ettireceğe benziyor. Her salı büyük kapalı pazar yerinden 2 bölümü kaplayan Oya Pazan, her yıl büyüyerek daha geniş kitlelere ulaşıyor. İğne oyasından kadın kıyafetlerine kadar birçok ürünün satıldığı pazarda, Gönen’li kadmlann tamamen el emeği ile yaptıklan ürünler sergileniyor. Her geçen gün ilçe dışından gelen büyük toptancılann ilgilisi çeken Oya Pazan, özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinden gelen iş yeri sahiplerine de hizmet veriyor.,

CUMALIKIZIK PAZARI:

DOĞAL ÜRÜN PAZARI GİBİ

saatlerinden akşama kadar açık kalan tezgahlardan, Osmanlı torunu kadınların hazırladığı el yapımı erişte, mantı, onlarca çeşit reçel ve turşu, bazı meyve çeşitleri, gözleme, örgü çorap, cevizli ekmek, salça gibi
ULUS PERŞEMBE PAZARI: MEŞHUR SOSYETE PAZARI

Adı böyle olsa da artık Ulus’ta değil. 7 yıl önce kapanan meşhur pazar artık Ortaköy’de. müşterileriyle buluşuyor. Eskiye göre daha ferah bir alandaki pazar, vale ve servis hizmeti, mobil tuvaletleri ve kabinleriyle de daha modem. Pazarcılar “Pek çok kişi hâlâ habersiz” diye yakınsalar da pazar bu haliyle daha düzenli.

9 dönümlük bir alana kurulan pazarda 950 tezgâh yer alıyor. Çoğu ünlü markaların ihraç fazlası ya da iyi taklitleri olan ürünlerin de satıldığı pazar sokak arasında olmadığı için trafiği de etkilemiyor, çevrede yaşayan insanları rahatsız da etmiyor.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*