Senegal
dj
Batı Afrika’da ülke. Güneyde Gine-Bissau ve Gine, doğuda Mali, kuzeyde (Senegal ırmağının kuzeyinde) Moritanya’yla sınırlı olan, batıda 600 km’lik bir kıyıyla Atlas okyanusuna apjJan Senegal 1960’a kadar bir Frans)i sömürgesiyken, o tarihte bağımsızlığa kavuşmuştur. Başkenti Dakar, Batı Afrika’nın en büyük limanların- dandır.
YÜZEYŞEKİLLERİ, İKLİM VE DOĞAL KAYNAKLAR
Aşağı yukarı bütünüyle kırmızımsı topraklarla örtülü al-
SENEGAL CUMHURİYETİ
GENEL BİLGİLER. Yüzölçümü: 196 192 km2. Başkenti ve en büyük kenti: Dakar (1 500 000 nüf.; 1991).
TOPLUM YAPISI. Nüfusu (1991 tah.): 7 952 657; nüfus yoğunluğu: Km2‘ye 41 kişi. Nüfus dağılımı
(1991) : Kentlerde % 40; kırsal kesimde % 60. Yıllık nüfus artış hızı (1991): % 3,1. Resmî dili: Fransızca. Başlıca dinler: İslâm, hıristiyan, geleneksel dinler.
EĞİTİM VE SAĞLIK. Okuma yazma oranı (1990 tah.): Yetişkin nüfusun % 38’i. Üniversite sayısı (1990): 2. Hastane yatak sayısı (1989): 6 127. Hekim sayısı (1989): 407. Ortalama ömür (1991): Kadınlarda— 56; erkeklerde— 54. Bebek ölüm oranı (1991): 1 000 canlı doğumda 86. EKONOMİ. GSMH (1990): 5,26 milyar dolar; kişi başına ulusal gelir: 710 dolar. Etkin nüfus dağılımı
(1988) : Tarım— % 77; devlet ve kamu hizmetleri— % 14; özel kesim ücretlileri— % 9. Dış ticaret
(1989) : Dışalım— 1 milyar dolar; dışsatım 801 milyon dolar. Ticaret yaptığı başlıca ülkeler: ABD, Fransa, Nijerya, Fildişi Kıyısı. Para birimi: 1 CFA frangı*-100 centime.
YÖNETİM. Türü: Cumhuriyet. Yasama gücü: Millet Meclisi. Yönetim bölümlenmesi: 10 bölge. ULAŞIM. Demiryolları (1988): Toplam 905 km. Karayolları (1988)): Toplam 14117 km. Başlıca limanları: 1. Başlıca havaalanları: 1.
Çek mucidi (Prag 1771-Münih 1834). Tiyatro oyunları
■» ….. . . .. .
13
S
O
s.
5
l§
»S
n
n
m
*s
4Î
Dakar
Senegal’in başkenti ve başlıca limanı Dakar’da, kırmızı dikdörtgenlerle aylık sıcaklık ortalamaları, mavi dikdörtgenlerle de aylık yağış ortalamaları verilmiştir. Büyük Sahra’nm güneyindeki Cabo Verde’de (“yeşil burun”) yeralan Dakar, kurak bozkır iklimi etkisindedir: Sıcaklıklar sürekli yüksektir; yalnızca yağışlı mevsimde vağış alır.
çak ovalardan oluşan Senegal (en yüksek noktası güneydoğu kesimindeki Futa Calon kütlesinde 498 m’yi bulur), bir kurak (ekim-haziran), bir de yağışlı (temmuz- ekim) iklimi bulunan tropikal iklim kuşağındadır. Yağışlar kuzeyden güneye doğru ilerlendikçe azalır: Yağış mevsiminde ortalama yağış Senegal ırmağının aşağı kesiminde 356 mm, Casamance ırmağının aşağı kesimindeyse 1 270 mm’nin üstündedir.. En yüksek sıcaklıklar çoğunlukla nisan- haziran ayları arasında görülür ve 35 °C’ı bulur; en düşük sıcaklıklar (14 °C dolayı) ocak ayındadır. Güneydoğu kesimdeki düzlüklerde doğan Gambiya, Senegal ve Casamance ırmakları bütün yıl boyunca akar.
Büyük bölümü ağaçlı savanalarla kaplı olan Sene- gal’de, güneyden kuzeye doğru ilerlendiğinde ağaçlar seyrekleşir ve boyları kısalır. Güney kesimdeki ağaçlı savanada, kıyıya yakın kesimlerde büyük limon ve yağ palmiyeleri, orta kesimde banbap ağaçları ağır basar; kuzeye doğru ilerlendikçe yerlerini önce İspanyol ardıcı, daha kuzeydeyse akasya ağaçları ve buğdaygiller alır.
Senegal’in yeraltı gelir kaynaklarının başlıcaları arasında demir filizi, mermer, altın, petrol, doğal gaz ve uranyum yatakları sayılabilir; ama yatakların büyük bir bölümü işletilememektedir. Uzun süredir dışsatımı yapılmakta olan fosfat, ülkenin gelişmekte olan kimya sanayisinde de kullanılmaktadır.
TOPLUM YAPISI
Senegal’de toplam nüfusun % 44’ünü Voloflar (ya da Uoloflar) oluşturur; Volof dili de nüfusun % 70’inden çoğu tarafından konuşulur (resmî dil Fransızca’dır). Obür önemli topluluklar arasında Pöller, Sererler, Tu- kulörler, Diplalar ve Malinkeler sayılabilir. Toplam nüfusun %95’ineyakınının müslüman,geri kalanların ço- ğununsa hıristiyan olduğu ülkenin, güney kesiminde, geleneksel dinlere inanan bazı küçük topluluklar da vardır. Kültür farklılıkları, yakın dönemde Casaman- ce’ta yeniden ayrılıkçı bir hareketin oluşmasına elverişli bir ortam yaratmıştır.
Hükümetin okul sistemini ve sağlık hizmetlerini geliştirmesine karşın, her iki alanda da henüz istenen sonuçlara ulaşılamamıştır.
EKONOMİ
Senegal’in ekonomisi balıkçılık ve tarıma dayalıdır. Tarıma elverişli toprakların yaklaşık % 40’ında yetiştirilen yerfıstığının büyük bölümü yurt dışına satılır. İç tüketime yönelik ürünlerin başlıcaları arasında sorgum, darı ve fasulye sayılabilir. Hükümet yakın dönemde dışsatıma yönelik tarımı çeşitlendirme çabalarına girmiştir.
Günümüzde balık (özellikle ton balığı) ve kabuklu deniz ürünleri (özellikle yengeç) dışsatımı, yerfıstığı dışsatımının önüne geçmiştir.
Sanayinin komşu ülkelere oranla geliştiği (GSMH’nin % 20’sini sağlar) ülkede, başlıca sanayi kolları arasında yerel ürünlerin (özellikle yerfıstığı, balık) işlenmesine dayalı besin sanayisi, pamuklu dokuma sanayisi, tüketim eşyaları yapımı, kimyasal maddeler üretimi ve petrol sanayisi sayılabilir. Bununla birlikte, dış ticaret açığı bir türlü kapatılamamakta ve ekonomik sorunlar, siyasal huzursuzlukları beslemektedir.
DEVLET YAPISI VE TARİH
Çokpartili demokrasiyle yönetilen Senegal’de bağımsızlıktan bu yana, zaman zaman güçlü yetkilerle donatılmış başkanlık yönetimi dönemleri ve yürütme gücünün başbakanda olduğu dönemler yaşanmıştır. 199.1 ‘de Anayasa’da yapılan değişikliklerle seçmen yaşı 18’e indirilmiş, başbakanlık görevi yeniden oluşturulmuş ve tek dereceli seçim sistemiyle halk tarafından 7 yıllığına seçilen cumhurbaşkanının yetkileri sınırlanmıştır. Başbakan, üyeleri 5 yıl için seçilmiş olan Millet Mec- lisi’ne karşı sorumludur.
XIV. yy’da Mali İmparatorluğu’na katılan günümüzdeki Senegal topraklarında, Voloflar, XV. yy’da küçük Volof devletlerini Volof İmparatorluğu’nda biraraya getirdiler. 1631’den başlayarak Fransız tüccarların ticaret ilişkileri kurdukları imparatorluk topraklarında, Fransızların 1658’de Senegal ırmağı kıyısında Saint- Louis kentini kurmalarının ardından, XVIII. yy’da Fran-
sızlar ile İngilizler arasında sürekli çekişmelerden sonra, Viyana Antlaşmasıyla (1816) “Senegal ve Senegal’e bağlı yerler” (Goree adası, vb.) Fransa’ya bırakıldı.
1895’te merkezi Dakar olan Fransız Batı Afrikası Fe- derasyonu’nun oluşturulmasından sonra, 1902’de Senegal valiliği kuruldu. 1945’te Fransa Parlamento- su’ndaki iki Senegalli milletvekili Leopold Sedar Seng- hor ve Amadu Lamine Gueye’nin etkin çabalarıyla kurulan Fransız Batı Afrika Topluluğu içinde bir cumhuriyet haline getirilen (1958) Senegal, Ocak 1959-Ağustos 1960 arasında Mali’yle birlikte Ocak 1960’ta Mali Fe- derasyonu’nu oluşturdu.
O tarihte tam bağımsız bir cumhuriyet olarak federasyondan ayrılan ülkede, ünlü şair Leopold S6dar Senghor cumhurbaşkanlığına seçildi. 1980 sonuna kadar cumhurbaşkanlığı yapan Senghor’un, 1 Ocak 1981’de istifa etmesinden sonra cumhurbaşkanlığına seçilen Abdu Diuf döneminde, Gambiya ile Senegal, savunmalarını, ekonomilerini ve dış siyasetlerini, 11 Aralık 1981’de Senegambiya Federasyonu’nda birleştirdiler. 1988’de Diuf’un yeniden başkanlığa seçilmesinin ardından, federasyon antlaşması 1989’da bozuldu ve iki ülke yeniden ayrıldı. Aynı yıl etnik topluluklar arasında patlak veren çatışmaların ardından, Moritanya’yla ilişkiler bozuldu ve her iki ülkenin sınır kesimlerinde yaşayan binlerce kişi öbür ülkeye geçmek zorunda kaldı. 1991’de muhalefet temsilcilerinin de hükümete alındığı Senegal’de, Abdu Diuf, Şubat 1993’te yeniden cumhurbaşkanlığına seçildi.
Senegal ırmağı
Batı Afrika’da ırmak. Uzunluğu 1 700 km olan Senegal ırmağı, Gine’nin orta kesiminde Bafing ırmağı adıyla doğup, Mali’nin kuzey kesimine girerek, gene Gine’den gelen Bakay ırmağıyla birleşir. O noktadan sonra Senegal ırmağı adıyla kuzeybatıya doğru akıp, Sene- gal-Moritanya sınırını izleyerek, Saint Louis kentinin güneyinde Atlas okyanusuna dökülür. Sularının yükselme mevsiminde (ağustos-ekim ortaları), denize döküldüğü yerden başlayarak 900 km boyunca ulaşıma elverişlidir. Çığırı üstünde, akışını düzenlemek ve sulamada yararlanmak amacıyla iki baraj kurulmuştur.