ŞİŞMANLIK (Obezite)

ŞİŞMANLIK (Obezite)
Enerji alımı enerji tüketiminden fazla olduğu zaman oluşan problemdir.
Aşırı şişmanlığın riskleri:
Şişmanlık sadece görünüş açısından değil, insanın sağlığı açısından da önemlidir. Kilolu insanlar daha büyük giyecekler ve daha fazla gıdaya ihtiyaç duyarlar. Bu da ekonomik bir kayıptır. Bu insanlar psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkilenir. Çünkü bu insanlar kendilerini yalnız hissederler.

şişmanlık hastalıkları

1. Kısırlık 2. Hareketsizlik 3. Kanser 4. Safra taşı 5. Basur 6. Nefes darlığı 7. Kalp damar sertliği

DİYET
Kilo vermenin doğru yolları:
– Hareketliliği arttırmak – Az enerji veren yiyecek almak – Her ikisini birlikte yapmak
İyi bir şekilde kilo vermek için diyet hazırlama:
Düşük kalorili gıdalar almak:Tüm besinlerden yemeliyiz, ancak bunların kalorisi 1000-1200 kalorinin altında tutulmalıdır.Eğer bunu iyi ayarlayamazsak büyük sağlık sorunları ile karşılaşabiliriz.Hatta bu ölüm boyutunda bile olabilir.
Tadı güzel yiyecekler yemek:
Diyet yaparken seçilen gıdalar hem damak tadına uygun, hem de bütçeye uygun olmalıdır.Eğer bunlardan biri eksik olursa diyetten vazgeçilmeye yol açabilir.
Haftada uygun kilo verme:
Diyet yaparken idrar söktürücü gıdalar kullanılmamalıdır. Bunlan kullanmak sıvı kaybına yol açar, fakat çok az bir miktar yağın yok olmasına neden olurlar. Sıvı kaybetme sırasında da vücudun su dengesini bozulabilir.
Haftada en fazla 1 kg verilmelidir.Aksi takdirde vücut aşırı kilo kaybedeceğinden tüm fonksiyonları değişir.Kas dokusunda kayıplar oluşur,nefes alıp verme düzensizleşir,vücut ısısı azalır,solunum azalır.Ve böylece vücut canlı kalabilmek için az çalışır ve ümit edilen kilo verme de gerçekleşmez.
Peki diyet uygulayanlar ne yapmalı:
– “Ben evet kilo verebilirim” demeli, – Yiyeceklerin ne ölçüde yeneceğine karar vermeli, – Zayıflamak için zaman gerektiğinin farkında olmalı, – Yapılan diyete uygun olarak egzersiz yapmalı, – Yağlı yiyecekler yenmemeli.

AŞIRI YA DA AZ BESLENİRSEK NE OLUR?
Bunlar anorexia nervosa ve bulimia nervosa dır.
BULUMİA NERVOSA
Bu hastalık yaklaşık 20’li yaşların ortalarında görülmektedir. Bu hastalıkta hastalar ideal kilolarında olmalarına rağmen, kilo almaktan korkmaktadır. Bu hastalıkta yemek yedikten sonra kusarak yenilenleri dışarıya çıkarmayla görülür. Bu arzu genellikle çok fazla kilo aldırıcı yemekleri bir oturuşta yemeyle ortaya çıkar. Birden fazla paket bisküvi, paketlerce çikolata, her çeşit kek ve bunları yeme süresi genellikle 1 -2 saat kadar sürmektedir. Bu süreçten sonra kendi kendilerini suçlu ve depresyonda hissettiklerinden yiyecekleri çıkarırlar. Bulimia hastalan sık kusma sonucu kalp atışlarında düzensizlik, kas güçsüzlüğü, böbreklerinde hasar görülmektedir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*