SİVAS’TA ‘111 YILLIK”GELENEK

 SİVAS’TA ‘111 YILLIK”GELENEK

1

İNSANIN YAŞADIĞI HER YERDE, MUHAKKAK ONDAN BİR İZ KALMIŞTIR; HAYATINI, ÇEVRESİNİ VE KÜLTÜRÜNÜ YANSITAN BİR İZ. BU İZLER BAZEN ÖRFÎ BAZEN DE DİNÎ MAHİYET ALIR VE ASIRLAR BOYUNCA YAŞATILIR. BÖYLECE GELECEK NESİLLERE, KÖKÜ ÇOK DERİNLERDE

OLAN BİR MİRAS BIRAKILMIŞTIR…

Sivas’ın Suşehri ilçesi ve Aksu köyü sakinleri tam 772 yıldır bir ananeyi devam ettiriyor; Kösedağ Savaşı şehitlerini yâd ediyor. Nesilden nesile geçen bu gelenek, Suşehri ve Aksu sakinlerinin olmazsa olmazları arasında, 8. asrına yaklaşıyor. Hatta öyle ki ahali, bu merasimi yerine getirmedikleri zaman hayatlarının düzensiz bir hâl alacığına, kasabalarında ve köylerinde kötü hadiselerin vuku bulacağına, o senenin bereketsiz geçeceğine, mahsul alınamayacağına, yağmurların dahi yağmayacağına kati bir surette inanıyor.
Bu yüzden, her yıl Temmuz ayının ilk cumartesi günü büyük bir bayram havası içerisinde Kösedağ şühedası dualar ve kurbanlarla yâd ediliyor. Aksu köyü halkı öncülüğünde çok önceden hazırlıklara başlanır. Başta Suşehri ve diğer çevre ilçe sakinleri davetliler arasındadır. Namazlar kılınır, dualar yapılıp kurbanlar kesilir ve sonra, merasimin en çok önem verilen kısmına geçilip silahlar topluca şüheda için atılır; sanki Kösedağ Savaşının arefesiymiş gibi.
Kösedağ’ın eteğinde bulunan ve tarihi Selçuklulara kadar uzanan Aksu köyü, Kösedağ Savaşının yapıldığı yerde bulunuyor. Savaşın izlerini taşıyan Harp deresi, binlerce mezar, şehid olmuş Selçuklu kumandanı Köse Süleyman’ın kabri Aksu köyü sınırları içerisinde yer alıyor.
(Desteklerinden dolayı Aksu Köyü Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği yetkililerine teşekkür ederiz.)

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*