Sona Götüren Savaş
Kösedağ Savaşı, Selçuklu Devleti nin yıkılmasına sebep olan savaştır. 1240’ta güçlükle bastırılan Babai İsyanından sonra Selçuklular ciddi bir zaafa uğramıştı. Nitekim daha isyandan bir yıl sonra Moğollar, Erzurum’u işgal ettiler. İki sene sonra, 1243’te ise Baycu Noyan kumandasındaki 30.000 kişilik Moğol ordusu takriben 80.000
askerden oluşan ve İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev kumandasındaki Selçuklu ordusunu Kösedağ’da ciddi bir mukavemetle karşılaşmadan mağlup etti. Bundan sonra Selçuklular, Moğollara vergi vermek zorunda kaldılar.
Moğolları Sivas’ta beklemeyip Kösedağ’a gelinmesi, sultanın ve kumandanların tecrübesizliği, tecrübeli kumandanlara kulak verilmemesi, savunmada kalınmayıp öne sürülen 20 bin kişilik Selçuklu öncü birliklerinin tamamen yok edilmesi ve bunun, askerin geri kalanı üzerindeki menfi tesirleri, daha da önemlisi bazı kumandanların ve özellikle de sultanın savaş meydanını terk etmesi savaşın kaybedilmesine sebep olmuştur. (4 Temmuz 1243)
Kösedağ felaketinden sonra Türkiye Selçuklu Devleti, merkezî hâkimiyetini kaybetmiş, sultan Antalya’ya çekilmiş, ülke başsız kalmış gibiydi.
Bu muharebe kaybedilmiş olsa da şehitleri her sene büyük bir zafer sevinci içinde dualarla yâd edilmektedir.