SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN NE YAPMAK GEREKİR ?

SOĞUK ALGINLIĞI1
Soğuk algınlığı, dünyanın her yerinde sık sık görülen bir hastalıktır. Sıcak memleketlerden ziyade kışı şiddetli, ilk ve sonbaharları yağmurlu, rutubetli ve değişik geçen memleketlerde daha çok görülür: Mevsim değişmelerinde havaların birdenbire soğuması, bu hastalığın ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Bir defa hastalığa tutulup geçirenlerin vücudunda kuvvetli bir bağışık hasıl olmadığı için her insan yılda 2 3 defa bu hastalığı geçirmektedir. Hastalık, sağlam kimselere hastaların öksürük ve aksırıklarıyla bulaşır. Hastalık normal olarak bir hafta kadar sürer sonra yavaş yavaş hafifleyip geçer. Hastanın bu süre içinde yatakta istirahat etmesi lâzımdır. Hastalığı ayakta geçirmek isteyenlerde, hastalık müzmin bir hal alacağı gibi çeşitli (ihtilâtlar) da yapabilir. Pensilin ve Sülfamitlerin bu hastalığa bir tesiri yoktur. Daha ziyade Kinin ve Asprin kullanılır.
Ayrıca çay, ıhlamur, hatmi, salep gibi ev ilâçları sıcak sıcak içilirse hem hastayı besler hem de göğsü yumuşatır. (C) vitamini insanların hastalıklara karşı mukavemetini arttırdığından hastaya sık sık limonata ve portakal suyu verilmelidir.

Terliyken soğuk ve buzlu şeyler imemek kanın ansızın muhite koyacağı için ekseriya sıcaklık hissini daha çok arttırır ve insanı hasta eder.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*