Süreyya BERFÊ

Süreyya BERFÊ

Süreyya BERFÊ

Süreyya BERFÊ

BERFÊ (Süreyya), Türk şairi (İstanbul 1943). Çanakkale Lisesini bitirdikten (1960) sonra Istaftbul Edebiyat fakültesi felsefe bölümünde okudu. Yedek’ subay öğretmenlikle askerliğini yaptıktan sonra Arkın yayınevi ve reklâm ajansİar^nda çalıştı. Türkiye Millî Talebe Federasyonu’nun açtığı yarışmada Kasaba adlı şiiriyle birincilik kazandı (1966). Çeşitli dergilerde çıkan şiirlerinde gerçekçi temaları bir çağrışım gücü, tutarlı bir görüntü sevgisi’ve içtenlikle yansıttı. Şiir kitapları: Gün Ola (1969), Savrulan (1971), Hayat ile Şiir (1980) (Bk. EK3) BERG (Paul), amerikalı kimyacı (New York 1926). Western Reserve Üniversitesinde doktora yaptı » Washington de Saint Louis üniversitesinde biyokimya« olarak çalıştı. 1957 – 1959’da aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1959’dan beri Kaliforniya Stanford üniversitesi’nde biyokimya profesörüdür. 1959 yılında Eli-Lilly biyokimya ödülünü alan Berg, Amerikan Bilimler Akademisi’nin ve daha /önce başkanlığını yaptığı Biyokimya Demeği’nin de üyesidir.
1974 temmuzunda Science (Bilim) ‘dergisinde yayınlanan ve araştırmacıların dikkatini yeni genetik mühendisliği tekniklerinin ola- , sı tehlikeleri üzerine çekmeyi amaçlayan mektubu kaleme alanlardan biridir.
Berg, önce proteinleri, özellikle de amino-asitlerin etkinliğini sağlayan enzimleri inceledi. Bakteriden çekirdekli hücreye geçerek SV40 virüsünü, genlerin ifade edilmesinde önemli bir araç olarak kullandı. 70’li yılların başında, galaktoz metabolzma-sını düzenleyen bakteri genini taşıyan melez virüsler üretti. Böylece, bir organizmadan diğerine genetik bilgi aktarma düşünce-, si doğdu. Bu çalışmasıyla Berg, 1980 yılında Nobel Kimya ödülü’nü aldı Genler üzerinde denetimsiz deneylere girişmenin yaratabileceği tehlikeleri ilk öngörenlerden biri olarak ABD’de bu alanda yürürlüğe konan yönetmeliklerin hazırlanmasına katkıda bulundu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*