TAHT KADISI, OsmanlIlarda Bursa, Edirne ve İstanbul kadılarına verilen ad. imparatorluğa başkentlik yapmış kentlere atanan taht kadıları, Fatih Medresesi’ndeki müderrislerin arasından seçilirdi. İstanbul kadısı, taht kadılarının en büyüğü sayılırdı.
TAHTACILAR, ağaç işleriyle uğraşan Alevi-Türkmen topluluğu. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yaşarlar. Tahtacı deyimi, 16. yüzyıldan sonra Osmanlı tapu defterlerinde ve arşivlerinde “Cemaati Tahtaci-yan” biçiminde kullanılmaktadır. Topluluğun, eski kaynaklarda sözü edilen Ağaçeriler ile aynı kökenden geldikleri sanılmaktadır. Önce Malatya ve Maraş yörelerine yerleşmiş-
ler daha sonra da Kayseri, Sıva ve Çukurova bölgelerine yayılmışla* dır. Şii mezhebine bağlı olup Safa hükümdarlara, özellikle de Şah İs mail’e yakınlık göstermişlerdir. Gü nümüzde yavaş yavaş göçebe ya şamı bırakmaktadırlar. Türkiye’d sayıları 400.000 dolayındadır.
TAHTAKURUSU, hortumluböcekle rin tahtakurusugiller familyasındar kan emerek beslenen küçük böce (Cimex lectularius). Vücudu ova ve yassıdır. Kanatları yoktur. 4-! mm. uzunluğunda ve 3 mm. genişli ğindedir. Gündüzleri duvar, döşe me ya da tahta eşyanın aralıkların da saklanır, geceleriyse insanlardan kan emer. Çok dayanıklı olufl hiç besin almadan uzun süre yaşcH yabilir. Aynı cinsten, sıcak ve nemi iklimli yerlerde yaşayan başka tü tür, kalaazar hastalığını bulaştırır] Bir başkası ise tavuk ve güverciı< kümeslerinde yaşar. j
TAHTIREVAN, insan ya da hayvaı tarafından taşınan tekerleksiz ara: ba, gezinti sedyesi, ilkçağlarda Mt sırlılar ve Persler tarafından kullan» lan tahtırevan, Yunanlılarda kadırt lar, Romalılarda da yalnızca sena lör eşleri tarafından kullanılırdı. Av rupa’da Ortaçağ’a kadar kullanıldı OsmanlIlarda da kullanılan tahtıre vanla çoğunlukla yolları bozuk olar yerlere gidilirdi. Daha sonraları valf ler, hükümet ileri gelenleri eşlerin ve çocuklarını tahtırevanla taşıdılar, Osmanlı, Mısır ve Hindistan hükürrv darlarının çok süslü tahtırevanla» vardı; ayrıca içinde yatak serili olat tahtırevanlar da bulunurdu.
TAİF, Suudi Arabistan’da kent. Ht caz’da, Mekke’nin 120 km. doğu sunda yüksek bir yaylada (1.63 m.) kurulmuş olup bağ ve bahçeler le (kayısı, nar) çevrilidir. Muhant met Peygamber zamanında ülkeniı ikinci önemli ketltiydi. Emeviler, Ab basiler, Osmanlılar, Vehhabiler ar^ sındael değiştirdi. Osmanlılar zama nında sürgün yeri olarak kullanıldı Bugün Suudi Arabistan Krallığı’n< bağlı, Hicaz’ın yazlık başkenti, Mek ke ve Cidde zenginlerinin dinlenmı yeridir. Nüfusu 205.000.
TAHT KADISI
02
Ara