TAİF SEFERİ

TAİF SEFERİ, İslam dininin kurucu su Muhammet Peygamberin yönetı
2026
minde, Müslümanların Taif kentine karşı yaptıkları sefer (630). Taifliler uzun süre Mekke tüccarlarıyla zaman zaman işbirliği, zaman zaman rekabet içinde yaşamışlardır. Mekke’nin Müslümanların eline geçmesinden sonra, siyasi ve ticari liderliği Mekke’nin elinden almak için Ha-vazimliler ile işbirliği yaptılar ve Hu-peyn Savaşı’nda, Havazimlilerin müttefikleri olarak Müslümanlara karşı savaşa girdiler. Huneyn Sava: şı Müslümanların zaferiyle son bulunca Muhammet, Taif’in alınmasına karar verdi ve Taif kuşatıldı, Taife karşı, mancınık gibi Arapların pek tanımadıkları silahlar kullanıldığı, Müslümanlara sığınacak olan kölelerin azat edilecekleri ilan edildiği ve gerçekten bir kısım köle Müslümanların tarafına geçtiği halde, Taif kalesi alınamadı. Muhammet kuşatmayı kaldırmak zorunda kaldı.
TAİNE, Hippolyte (1828 Vouziers/ Ardennes – 1893 Paris), Fransız düşünürü, eleştirmeni ve tarihçisi. Felsefe ve edebiyat öğrenimi gördü. Bir süre öğretmenlik yaptı. 1864’te. Paris’teki Ecole des Beaux-Arts’da estetik ve sanat tarihi profesörlüğüne getirildi. Bir yandan profesörlüğünü sürdürürken, bir yandan da araştırmalarını geliştirdi, yazılar yazdı. 19. yüzyıl Fransız olumculuğu-nun (pozitivizm) önde gelen temsilcilerinden olan Taine, bilimsel yöntemi, hümaniter bilimlere uygulamayı amaçladı. Başlıca yapıtları: “La Fontaine et ses Fables” (La Fontaine ve Fablleri, 1853), “De l’intelligence” (Akıl Üzerine; 1870), “Histoire de la Littérature Anglaise” (İngiliz Edebiyatı Tarihi, 1871), “Les Origines de la France Contemporaine” (Çağdaş Fransa’nın Kökenleri. 1876-1899).
TAİPEH, Tayvan’ın başkenti. 1949 da başkent oldu. Adanın kuzey ucunda yer alan kent, ülkenin en önemli ticaret, maliye, endüstri ve ulaşım merkezidir. Başlıca endüstri kolları dokuma, kauçuk mamulleri, kimyasal maddeler, elektrikli araç ve gereçler, makine, metal tüketim malları ve basın-yayındır. Kentte Ulusal Tayvan Üniversitesi ve diğer
yükseköğrenim kurumlan vardır. 1708’de kurulan kent 19. yüzyıl ortalarında tanınmış bir çay ticareti merkeziydi. Japon yönetimi sırasında adanın başkentiydi. 1967’den bu yana, eyalet-kent statüsünde olan Ta-ipeh’in nüfusu 2.507.620 dir (1986).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*