Tarihi Yarımada’ya gökdelen yapılacak mı?

Tarihi Yarımada’ya gökdelen yapılacak mı?1

Fatih Belediyesi, İstanbul’un Tarihi Yarımada’sına gökdelen dikileceğine dair iddialara açıklık getirdi.

İstanbul’un Tarihi Yarımada’sına gökdelen yapılmasına ilişkin yapılaşmanın önünün açılacağına dair iddialara Fatih Belediyesi’nden yanıt geldi.

SON ONAY MERCİİ KORUMA KURULU

Belediyeden yapılan açıklamada imar planları ve yapılaşmayla ilgili kararların uygulamaya geçmesinin son olarak Koruma Kurulu’nun onayına bağlı olduğunu belirtildi.

Fatih Belediyesi açıklamasında, bugün bir gazetede Fatih Belediyesi ve Başkan Mustafa Demir’e ilişkin iddialar bulunduğu belirtilerek, tarihi yarımadanın tamamının SİT alanı olduğu vurgulandı.

TÜM ESKİ ESERLER PLAN ÜZERİNE AKTARILDI

2863 sayılı yasa kapsamında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Koruma Amaçlı İmar Planları kapsamında uygulama yapıldığı kaydedilen açıklamada, Koruma Amaçlı İmar Planları yapılırken tüm eski eserler ve bunlara ait envanterlerin plan üzerine aktarıldığına işaret edildi.

Anıt eserler ve bunları çevreleyen alanlarda koruma bölgeleri oluşturularak bu alanlardaki yapılaşma koşullarının ne şekilde yönetileceğinin ilgili plan notlarında belirtildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

“Tarihi Yarımada’daki tüm tarihi eserler ve komşuluklarındaki bütün uygulamalarda Koruma Kurulu yetkilidir. İmar planları ve yapılaşma ile ilgili tüm kararların uygulamaya geçmesi için son karar yine Koruma Kurulu’nun onayına bağlıdır. Kaldı ki onaylı imar planları olsa bile, 1. ve 2. derece koruma bölgelerinde yapılaşma koşullarının tamamı yine Koruma Bölge Kurullarının onayıyla gerçekleşmektedir. Bahse konu Sultanahmet ve Ayasofya 1. Derece Koruma Bölgesi’nde kalmaktadır. Haberde bahsedilen yeni 16/9’ların olacağı ifadesi tamamen gerçekdışıdır. Plan notlarında ‘Eski eser komşuluğunda yapılacak uygulamalarda yapı yüksekliği, tarihi eserin saçak kotunu geçemez’ denilmektedir. Burada bahsedilen husus sivil mimarlık örneği yapılar için geçerli olup anıt eserleri kapsamamaktadır. Kaldı ki anıt eserleri çevreleyen alanlarda yapı dahi yapılamamaktadır. Bu plan notu 2 ve 3 katı geçmeyen sivil mimarlık örneği yapıların korunmasına yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca imar planları hakkında 1/5000 ve 1/1000’lik planların iptali noktasında ve Avrasya Tüp Geçiş için açılan davalarda imar planları incelenmiş, İETT Garajı ve Sirkeci Garı’nın kapsadığı alanlar dışındaki kısımlarda planlar onanmıştır ve fiilen yürürlüktedir.”

 

Kaynak: AA

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*