TEVFİK PAŞA

TEVFİK PAŞA (1845 İstanbul-1936 İstanbul), son Osmanlı sadrazamı. Vidin Rüştiyesi’ni ve Harp Okulu’nu
bitirdi. Askerlikten ayrılarak Hariciye Nazırlığı’na atandı. II. Meşrutiyet’in ifan edilmesinden sonra Ayan Meclisi üyesi oldu; 31. Mart Vakası dolayısıyla boşalan sadrazamlık makamına getirildi. 1909’da Londra elçiliğine tayin edildi. I. Dünya Savaşı sırasında Âyan Meclisi başkanlığı yaptı. 11 Kasım 1918’de ikinci kez sadrazam oldu. Osmanlı Devleti’ni Paris Barış Konferansı’nda temsil etti; barış koşullarını ağır bulduğundan görevinden ayrıldı. 21 Ekim 1920’de yeniden sadrazamlığa atandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin saltanatı kaldırması kararıyla görevi de sona erdi.
TEVHİD ya da MÜNACAT, Tanrı nın birliğini, bütün varlıkların yaratıcısı olduğunu kanıtlamak amacıyla yazılan kasidelerin adı. Tanrı’nın gücü karşısında güçsüzlüğünü ve hiçliğini düşünen kulun yakarışını dile getiren kasidelere de münacat denir. Divan şairleri hangi konuyu ele
alırlarsa alsınlar yapıtlarına besmeleyle başlamayı,.önce Tanrı’nın bitliğini belirten bir manzumeye yer vermeyi görev saymışlardır. Tevhid ve münacat ayrı ayrı olabileceği gibi, aynı manzumede de birleşebilir. Bu tür kasidelerde, genellikle alışılmış nesib bölümlerine rastlanmaz. Ayrıca tevhidlerin öteki nazım biçimleriyle yazıldığı da olur. Tevhidlerde Tanrı ve yaradılış konusu ele alındığı ve şair konuya, çoğu kez bağlı olduğu mezhep ya da tarikat açısından yanaştığı için dönemin düşünce yapısı da yansıtılmış olur. Bu nedenle tevhidler, yazıldıkları çağın dünya görüşünü yansıtan edebiyat ürünleri niteliğini de taşırlar.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*