Genel

Trafiğe ‘ücretli geçiş’ formülü

Trafiğe ‘ücretli geçiş’ formülü

İstanbul’un ağır trafik koşullarının iyileştirilmesi için “ücretli model” üstünde çalışılıyor. Sıkışıklığa göre merkezi yollara giriş ücretli olabilecek
İstanbul’da hayatı felç eden trafik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla “ücretli model” formülü geliştirilecek. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 2014 Kasımında duyurduğu trafik modelinin detaylarıyla ilgili araziye inilecek. Kentin en yoğun bölgelerine özel araçlarla girişin azaltılması amacıyla, Tarihi Yarımada, Aksaray, Beşiktaş, Taksim, Bakırköy, Üsküdar, Kadıköy Meydanları ve diğer ana merkezlerde trafik sıkışıklığına göre düzenleme yapılabilecek. Kalabalık metropollerde merkezlere girişler için uygulanan sistem kapsamında teknolojik trafik uygulamaları da artırılacak. Ayrıca araç trafiğinin gün içinde dengeli şekilde yayılması için esnek mesai saatleri, okula gidiş geliş saatlerinde düzenleme ve özel etkinliklerde ekstra araç parası alınması gibi öneriler üzerinde çalışılacak. Öncelikli şeridin fazla yolcu taşıyan araçlara tahsis edilmesi, trafik ışıkları ve sinyalizasyonların araç talebine göre yenilenmesi, toplu taşıma hizmetlerine yönlendirilmesi gibi çalışmalar gerçekleştirilecek.

OTOBÜSLERE DÜZENLEME
Toplu taşıma hizmet tarifesinin de gözden geçirilmesini amaçlayan yeni çalışma sistemine göre, fiyatlara yoğunluk ve saate göre yeni düzenleme yapılması amaçlanıyor. Otobüslerin en kalabalık olduğu saatlerde ücretin daha pahalı ve diğer saatlerde daha ucuz olması sistemiyle ilgili fizibilite yapılacak. Bu sayede kalabalık saatler dışında yolculuk yapabilme imkanı bulunan kişilerin kalabalıktan ayrılması amaçlanıyor. Otobüs konforlarının da iyileştirilmesini sağlayan yeni çalışma araziden gelecek veriler sonrasında rapor olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimine sunulacak. Rapordaki durumla birlikte İBB’nin vereceği karar doğrultusunda uygulama yapılabilecek.

ALTERNATİF GÜZERGÂH
İBB Ulaşım Planlama Müdürlüğü, İstanbul genelinde bulunan yolların hacimleri ve kapasite oranlarını tespit ederek, trafik sıkışıklığı yaşanan yolların belirlenmesi amacıyla farklı bir çalışma daha yürütecek. Trafik yoğunluğu yaşanan yolların trafik yükünü alabilecek yeni güzergâhlar üzerinde çalışılarak, alternatif ulaşım sistemleri oluşturulması amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir