TRAKUNYA ÇARPANBALIĞI

TRAKUNYA ÇARPANBALIĞI
TRAKYA, Balkan Yarımadası’nın doğusunda tarihsel ve coğrafi bölge (Güneydoğu Avrupa). Sınırları ve siyasal durumu, tarih boyunca birçok kez değişmiş; birçok savaşlara ve siyasal anlaşmazlıklara sahne ve neden olmuştur. Trakya, günümüzde iki devlet arasında bölünmüştür: Yunanistan’a ait “Batı Trakya” ile Türkiye’ye ait “Doğu Trakya” ya da “Türkiye Avrupası”. Bu iki Trakya arasındaki sınır, Meriç Irma-ğı’dır. Bugün de çok sayıda Türk’ ün yaşadığı Batı Trakya’nın (Yunan-cası Dytike Thrake) alanı 8.480 km.2, nüfusu 73.276’dır (1981). Başlıca kentleri Gümülcine ve Dedea-ğaç’tır. Doğu Trakya ya da Türkiye’de kullanıldığı şekliyle ‘Trakya”, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa’da kalan topraklarının tümü için kullanılan bir addır. İstanbul ve Çanakkale boğazları ve Marmara Denizi’yle Asya’dan ayrılır. Doğuda Karadeniz,
kuzeyde Bulgaristan ve batıda Meriç vadisinin batısında kalan Batı Trakya ile sınırlanan Trakya’nın gerçek alanı 24.378 km.2dir. İstanbul ilinin daha geniş ve nüfuslu kısmı ile, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale illerinin bir bölümünü içine alır. Trakya Bölgesi’nin 1990 nüfusu 5.975.449’dur.
TRAKYA PAŞAELİ MÜDAFAAİ HUKUKU OSMANİYE CEMİYETİ,
Kurtuluş Savaşı sırasında kurulan milli cemiyetlerden biri. Cemiyet 15 Aralık 1918’de Edirne’de kuruldu. Amacı Trakya’nın Yunanistan’a bağlanmasına engel olmaktı. Bu amaçla “Yeni Edirne” ve “Ahali” gazetelerini çıkardı; Edirne, Çatalca, Kırklareli ve Tekirdağ’da şubeler açtı. Ayrıca kurduğu çetelerle silahlı mücadeleye de girişti. Sivas Kongresi’nde bu cemiyet de diğer cemiyetlerle birleştirilerek “Anadolu ve Rumeli Müda-faai Hukuk Cemiyeti” oluşturuldu.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*