Genel

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde İlk Keşif

Orta Karadeniz kıyıla­rında, Karadeniz’in son Akdeniz fokla­rını araştırmak ve habitat tanımlaması yapmak üzere bir proje başlattı. Dünya­da sadece 400 civarında kalan Monac- bus monachus’lzn Karadeniz kıyıların­da araştırmak üzere başlatılan projenin

projenin 1. aşaması istihbarat ve kıyı habitat tanımlaması olarak hedeflendi ve Haziran ayı içinde gerçekleştirildi. 1. aşama çalışmaları sonucunda Karadeniz kıyılarımızda çok seyrek görülmekle birlikte az sayıda fokun hâlâ yaşadığı or­taya çıktı. İlginç olan, Karadeniz’deki son fokların artık boğazlar üzerinden Ege’ye çıkma veya Ege’deki foklarla buluşma şanslarının olmamasıdır.

Çalışmaların 2. aşaması ise fok ma­ğaralarının saptanması ve mağaraların fokların yaşamlarına uygunluğunun araştırılması amacıyla denizden tarama ve mağara dalışları yapmak olmuştur.

Projenin 3. aşaması ise karadan fok izlenmesini kapsamaktadır. Bu çalışma­da 11-18 Ağustos 1997 tarihlerinde ya­pılacak olup gönüllü araştırmacılara ge­reksinim duyulmaktadır. Karada uygun yerlerde kurulacak kamplarda dene­yimli AFAG araştırmacıları eşliğinde, gönüllü araştırmacılar dürbün ve fotoğ­raf makineleri ile kıyı ve deniz gözle­minde bulunacaklar ve Akdeniz foku görüntülemeye çalışacaklardır. Bu çalış­mada fok görüldüğü takdirde bu nadir türün davranışı hakkında da gözlem yapmak mümkün olacaktır. “Orta Kara­deniz Fok Projesi” karadan izleme ve takip çalışması ile ilgilenenler gecikme­den aşağıdaki telefonları arayarak ilgili­lerden bilgi alabilirler.

0  312 215 18 83,0 312 212 75 60, Araştırmacı Aranıyor!

Sualtı Araştırmacıları Derneği Ak­deniz Foku Araştırma Grubu (SAD/AFAG) tarafından, Foça ilçesin­de 1 ay (Ekim’97) süre ile gerçekleştiri­lecek arazi çalışmasına katılacak 2 araş­tırmacı aranıyor Biyoloji ve Su Ürünleri Öğrencileri tercih edilecektir.

Sualtı Araştırmaları Demeği İzmir ve Ege Temsilciliği PK 12 35680 Foça-İzmir Tel ve Faks: 0 232 812 3062

Antalya Bakırlıtepe’deki TÜBİ­TAK Ulusal Gözlemevi’nde yeni bir çift yıldız keşfedildi. Arabacı ta­kımyıldızında şimdiye kadar tek ol­duğu bilinen parlak ve sıcak BD +38 1005 yıldızının örten çift yıldız olduğu keşfedildi. Bu ilk keşif Ulu­sal Gözlemevi’nde yeni kurulan

lisi Haşan Ak tarafından yapılmıştır.

Yürütücülüğünü Prof.Dr. Os­man Demircan’ın yaptığı büyük kütleli çift yıldızlar projesinin göz­lemleri sırasında TT Aurigae adlı çift yıldız gözlenirken denet yıldız olarak seçilen ve tek yıldız olarak bilinen BD +381005 yıldızının ör­ten çift yıldız olduğu gözlemlerden ortaya çıkarılmıştır. 9. kadirden BD +38 1005 yıldızının Şubat 1997’de yapılan gözlemlerinden örten çift yıldız olduğu kesinlik kazanınca Uluslararası Astronomi Birliği’nin 4475 sayılı Değişen Yıldızlar Bülte­ni tarafından bilim dünyasına duyu­rulmuştur.

Yaklaşık 15000 Kelvin derece sı­caklığında benzer iki yıldızdan olu­şan BD +38 1005 tahminen 2700 ışık yılı uzakta bulunmaktadır. Bir­birinin çekim alanında yörünge ha-

Bir Mars Belgeseli

TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 16 Temmuz 1997 tarihinde saat 11:00’da basına ve halka açık bir Mars sunusu gerçekleştirdi. Bilim ve Teknik dergisince hazırlanan ve derginin elemanlarından İlhami Buğdaycı ve Alp Akoğlu tarafından sunulan “Bir Mars Belgeseli” bir si- nevizyon gösterisini de içeriyordu. Sunuya gerek basın gerekse konuya ilgi duyan pek çok kişi katıldı. Sunuda Mars’a ulaşma çabalarının bir tarihçesine ve değerlendirmesine de yer verildi. Ayrıca Pathfinder uzay aracının Mars’a ulaşması ve Sojourner yüzey aracının Mars’ta yaptığı araştırmalar da sununun kap­samındaydı. Son günlerde yaşanan haber bombardımanının yarattığı zi­hin karışıklığını gidermenin amaç- reketi yapan iki yıldız, bu yörünge hareketi sırasında birbirini örterek ışık değişimine neden olmaktadır. Parlak olduğu halde BD +38 1005’in bir çift yıldız olduğunun şimdiye kadar anlaşılamamış olma­sının nedeni, döneminin iki güne çok yakın olması ve tipik ışık deği­şiminin sadece kış aylarında belli günlerde gözlemlenebilmesidir.

Gelecek kış aylarında daha ay­rıntılı incelenecek olan yeni çift yıl­dızın fiziksel özellikleri Ulusal Göz­lemevi’nde belirlenmiş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir