Çalışma prensibi bakımından bütün vinçler benzerlik gösterir. Bu bir vincin başka bir vinçle aynı şekilde çalıştığı anlamına gelmez. Vinçler kullanıldıkları yere ve iş koluna göre farklıdır. Vinç kullanımı esnasında iş sağlığına ve güvenliğine azami derecede özen gösterilmeli. Yapılacak işe ve vincin yapısına göre planlamaların, çalışma güvenliğinin oluşturulması gerekir.
Vinç Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
-Vinç çalıştırılmadan önce operatör tarafından halatları, zincirleri, sapanları, kancaları, frenleri bütün kontrolleri yapılmalı. Kanca güvenlik katsayısı en ağır yük için minimum 5 olmalıdır. Vinçlerde meydana gelen kazaların çoğu halat, zincir ya da sapan kopmasından kaynaklıdır.
-Çıkabilecek tehditlere karşı öncesinden çalışma alanı kontrol edilmeli, gereken tedbirler alınmalı.
– Vincin kapasitesi hakkında bilgi sahibi olunmalı. Bu bilgi vinç üzerinde görülebilen bir yere konulmalı. Çalışılan vinçle ilgili vinç kullanım talimatı ile beraber çalışma parametreleri ve yük çizelgelerini aşmamak için yük çizelgesi mutlaka okunmalı. Yük kapasitesinin aşıldığı durumlar da vinçler de hem sesli hem de ışıklı uyarma tertibatı bulunur.
-Yükler dik bir şekilde kaldırılmalı. Ancak yükün eğik olarak kaldırılması zorunluluğu varsa manevralar bir çalışanın gözetimi ile yapılmalı.
-Vinç kabininde sadece görevli olmalı. Kabinli vinçler yanmaz, açık havada çalışan vinçlerse dayanıklı olmalıdır. Operatörün görüş açısı engellenmemeli, tehlikeli bir durumakarşı kabinde halat veya merdiven bulunmalı.
-Yük asılı durumda olduğu sürece operatörler vincin yanından asla ayrılmamalı.
-Bir vincin performans özellikleri aynı modele ait başka bir makineden farklılık gösterir. Bu nedenle vinç kullanım belgesi eksiksiz okunmalı.
TTVinç olarak bizim için iş güvenliği herşeyden önce gelir. Referanslarımız bunun göstergesidir.