VVATTEAU, Antoine (1684-1721)

VVATTEAU, Antoine (1684-1721). ,Jean An-toine Watteau 18. yüzyılın ilk yıllarında Fransa’nın en ünlü ressamıydı.

 

 

Yemyeşil parklarda güzel ve zarif giysileri içinde piknik yapan soyluları ve varlıklı insanları konu aldığı fğtes galantes (kır eğlenceleri) adlı resimleriyle tanındı. Watteau çok yetenekli bir ressamdı. Resimlerini boyamadan önce yüzlerce taslak çizerdi.Sanatçının çocukluğu tablolarında yansıttığı zevk ve eğlence dolu yaşamın tersine,
National CaUery of Arı, Washin8fon
VVatteau’nun Commedia dell’Arte(1730)âdlıbü’ resminde, ö dönemde Paris’te büyükıbir , başarı gösteren İtalyan oyunculargörülmektedir. Oliadaki figürcommed/a • de//’a/te’m.ünia, palyaçosu  . Arlecchmo’dur. oldukça pıutsüz geçti. Fransa’nın kuzeyinde Vâlehciennes’de doğdu,. Bir yapı ustasının oğluydu. 18 yaşında ressam olmak amacıyla Paris’e gitti. Bir süi-ç- bir resim atölyesinde çök düşük ücretle ünlü ressamların tablolarinı kopya etti. O dönemde tiyatroya ilgisi arttı. İtalyan commedia dell’arte tiyatrosunun öyun-eularım konüValan birçok resini yiaptı. Sonradan Lüksemburg Şârayı’nda çalıştiğı dönem-dfe Rubens’in resimlerini tanıma fırsatı büİdu. 1709’da: İtalya’da Kraliyet Âkademisi’rie girmeye hak kaziahdı, ama gerekli parayı sağlayamadığı için İtalyai’ya gidemedi.
1712’db akademiyegalantes ressjanıı olarak alınidi. 0 dönemdd’ kendi üslubunu öluşturan sanatçı vârhkli kimselere birçok tabip” sattı. 1717’de Cythere Adası’na Doğru Yola Çıkış adlı resmiyle akademi üyeliğine İcâbul edildi. İki yıl sonra Londra’ya gitti. Sağlığıriırı’bozulması nedışniyle orada fazla kalamadı. 172Ö’hin sönlanhda Fransa’yk döndü. Kısa bir süre sonra hastalandı. 37 yaşında veremden öldü; Sanatçının en çok tanınan yapıtları Mezzetin (yaklaşık 1718), Gilles (1720-21) ve Fransız Komedyenler’Alt (yaklaşık 1720).

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*