YAK.
Bazı kaynaklarda Tibet sığın olarak da geçen yakın (Boj grunniens) biri evcil, öbürü yabanıl iki çeşidi vardır. Yabanıl yaklar yalnız Tibet’te yaşar. Evcilleştirilmiş olanlar ise Ti-betliler’in. yanı sıra öbür Orta Asya halkları tarafından da yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Dağlann yüksek kesimlerindeki düşük atmosfer basıncına ve oksijen azlığına alışmış olan yaklardan, öbür yük hayvanlarımn yetersiz kalacağı yüksek yerlerde yararlanılır.
Nepal’deki bir dağda otlavan evcil yak.Yaklar güçlü ve yere sağlam basan hayvanlardır.
Yakın soğuktan korunmasını sağlayan uzun ve kaba kıllı bir postu vardır. Postu genellikle siyah, kuyruk bölümünde iyice uzuri ve kabarık, omuz çevresinde ise bir hörgüç görünümü verecek ölçüde kalındır. Boynuzlan 90 çm uzunluğa erişebilir. Evcil olanların yüzünde beyazımsı benekler bulunur. Bu hayvanlar sığır ailesinin en iri üyeleri olan, yabanıl yaklardan belirgin biçimde küçüktür, Yabanıl yakların iri erkeklerinde omuz yüksekliği .1,8 metreye kadar ulaşabilir.
Yaklar dağların yüksek kesimlerindeki dağınık otlaklarda yaşar.. Sürü halinde dolaşan yabanıl yaklar saldırganlaşabihr. Ama evcil olanlar son derece uysaldır. Yakın sütü yağlı, eti lezzetlidir. Yumuşak tüyleriyle sağlam giysiler dokunabilir. Dışkısının kurutulmasıyla sağlanan tezek, ağaçsız Tibet yaylalarında insanların kullanabileceği tek yakıttır.,